Бивш шеф на ДАНС даде коментар за свързани с България

...
Бивш шеф на ДАНС даде коментар за свързани с България
Коментари Харесай

Бивш шеф на ДАНС: Руските агенти никога не са си тръгвали от България

Бивш началник на ДАНС даде коментар за свързани с България шпионски кавги. 

Преди седмица немското списание „ Шпигел “ разгласява извънредно следствие от екип от 15 публицисти по тази причина по какъв начин един от най-известните млади бизнесмени в Австрия – Ян Марсалек, се оказва обвързван с съветските служби.

В следствието прозират и две български връзки. Бивш почитан чиновник на австрийското разузнаване е бил изпратен да снима дома на Христо Грозев във Виена, поради което проверяващият публицист е напуснал Австрия.

Втората връзка са шестимата арестувани българи в Лондон, който съгласно „ Шпигел “ са били употребявани да наблюдават цели на съветското разузнаване из цяла Европа.

Задържаните българи са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов, 29-годишната Ваня Габерова и 31-годишния Тихомир. Те са упрекнати в принадлежност към хипотетична съветска шпионска мрежа в интервала от 2020 година до 2023 година

„ Марсалек е един доста упорит човек, със съществено его, авантюрист, много добър комуникатор и човек, който е бил притеглен от тайнствата на шпионския свят. Всичко това са предпоставки, които са подкрепили привличането му като помощник на съветските секрети служби “, разяснява в предаването „ 120 минути “ по бТВ Цветлин Йовчев, някогашен ръководител на ДАНС и някогашен министър на вътрешните работи.

Той добави, че разследващите служби с изключение на дипломатическо прикритие постоянно употребяват предприемачи, публицисти и представители на неправителствени организации.

„ На даден стадий от своята активност Марсалек е основал корпоративна разследваща конструкция. И това не е нещо извънредно – нормално  е той да притегли някогашни чиновници на австрийските разследващи служби. Възможно е на тях да не им е било известно кой е крайният гарант на събираната информация, в това число и за българския публицист Христо Грозев, както и каква е крайната цел на събираната информация “, разяснява още Йовчев, написа standartnews.com.

По думите му съветските сътрудници в никакъв случай не са си тръгвали от Европа и България и не би трябвало да се заблуждаваме, че изгонените съветски дипломати са единствените сътрудници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР