Бивш руски шпионин и дъщеря му са били отровени с

...
Бивш руски шпионин и дъщеря му са били отровени с
Коментари Харесай

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

Бивш съветски разузнавач и щерка му са били отровени с химикал, който е част от група невро-паралитични сътрудници, известни като „ Новичок “ (бел. ред. от съветски – новодошъл), заяви министър председателят на Англия Тереза Мей.

Сергей Скрипал и щерка му Юлия стават в сериозно положение след опита за ликвидиране в британския град Солсбъри на 4 март. Химикалът е разпознат от специалисти в лабораторията за науки и технологии към английското министерство на защитата.

Откриха следи от рисково вещество в ресторант, посетен от Скрипал

Какво знаем за тези невро-паралитични сътрудници за военни цели, изяснява Би Би Си (BBC).

1. Разработени са в Съветския съюз

Името „ Новичок “ значи новопостъпил на съветски и се отнася за група невро-паралитични сътрудници, създадени от Съюз на съветските социалистически републики през 70-те и 80-те години на предишния век. Те бяха известни като химическо оръжие от четвърто потомство и бяха създадени по руска стратегия с кодово име „ Фолиант “.

През 1999 година представители на защитата на Съединени американски щати пътуват до Узбекистан, с цел да оказват помощ за демонтажа и обеззаразяването на едно от най-големите уреди за тестване на химически оръжия в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Твърди се, че руснаците са употребявали завода, с цел да създават и тестват дребни партици „ Новичок “.

2. По-токсични са от други невро-паралитични сътрудници

Една от групите химикали, извествни като „ Новичок “ – А-230 – се твърди, че е 5-8 пъти по-токсична от „ Ви Екс “ – невро-паралитичното вещество, употребявано за убийството на брата на водача на Северна Корея Ким Чен-ун предходната година. Произведени са редица разновидности на А-230. Един от тези пробни химикали – A-232 – е бил употребен от съветската войска като основа за химическо оръжие, известно като „ Новичок-5 “.

Путин: Предателите ще умрат. Кремъл ли токсини Скрипал
Отрова - „ за увещание “ на съперниците на Кремъл
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР