Бивш полицай в САЩ осъден за участие в убийството на Джордж Флойд

...
Бивш полицай от Минеаполис беше осъден на близо пет години
Коментари Харесай

Бивш полицай от Минеаполис беше осъден на близо пет години затвор за ролята му в убийството на Джордж Флойд, чиято смърт през 2020 г. предизвика протести за расова справедливост в Съединените щати и света.

Ту Тао, последният бивш полицай от Минеаполис, осъден в щатския съд за ролята му в убийството на Флойд, беше осъден на четири години и девет месеца в понеделник.

Тао бе свидетелствал, че просто е служил като „конус за трафик на хора“, когато възпираше загрижени минувачи, които се събраха, когато друг бивш офицер от Минеаполис, Дерек Шовин, коленичи на врата на Флойд повече от девет минути във фаталния инцидент на 25 май , 2020 г.

През май окръжният съдия от окръг Хенепин Питър Кейхил призна Тао за виновен по едно обвинение за подпомагане и съучастие в непредумишлено убийство от втора степен за ролята му в убийството, което беше заснето на видео от случаен минувач.

В своето решение от 177 страници Кейхил каза, че действията на Тао са отделили Шовин и други двама бивши офицери от тълпата, включително техник от спешна медицинска помощ, позволявайки на колегите му да продължат да ограничават Флойд и да попречат на минувачите да окажат медицинска помощ.

„Има доказателство извън разумно съмнение, че действията на Тао са били обективно неразумни от гледна точка на разумен полицейски служител, когато се разглеждат в съвкупността от обстоятелствата“, пише Кейхил.

Съдията заключи: „Действията на Тао бяха още по-неразумни в светлината на факта, че той беше длъжен да се намеси, за да спре прекомерната употреба на сила от другите служители и беше обучен да оказва медицинска помощ.“

Главният прокурор на Минесота Кийт Елисън и други прокурори, занимаващи се със случая, поискаха от съдията да осъди Тао на 51 месеца затвор.

Тао отхвърли споразумение за признаване на вината по държавното обвинение, като каза, че „би било лъжа“ да се признае за виновен, когато не смята, че греши.

Вместо това той се съгласи да позволи на Кейхил да реши случая въз основа на доказателства от процеса за убийство на Шовин през 2021 г. и федералния процес за граждански права през 2022 г. на Тао и бившите полицаи Томас Лейн и Дж. Александър Куенг.

Адвокатите на Тао не бяха открити за коментар в понеделник, съобщи агенция Ройтерс.

Шовин, полицаят, заснет на видео от мобилен телефон да коленичи на врата на Флойд, докато той моли за помощ и многократно казва: „Не мога да дишам“, беше признат за виновен в убийство през 2021 г.

Другите двама полицаи, Лейн и Куенг, задържаха коленете и задните части на Флойд, докато Шовин коленичи на врата му.

Миналата година Лейн и Куенг се признаха за виновни в щатския съд за подпомагане и съучастие в непредумишлено убийство втора степен. Лейн беше осъден на три години и половина затвор, докато Куенг беше осъден на три години.


По време на федерален процес миналата година Куенг и Лейн също бяха признати за виновни за нарушаване на гражданските права на Флойд.

Лейн беше осъден на две години и половина, а Куенг на три години във федерален затвор, които да текат едновременно с щатската присъда.

Шовин беше осъден на 22,5 години държавен затвор за непредумишленото убийство втора степен на Флойд. Миналата година той получи едновременно присъда от 21 години затвор по федерални обвинения в нарушаване на гражданските права на Флойд.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР