Бивш член на „ударния отряд“ на Беларус ще бъде съден в Швейцария

...
Двадесет и четири години след изчезването на трима видни опозиционери
Коментари Харесай

Двадесет и четири години след изчезването на трима видни опозиционери в Беларус, бивш член на специалните сили на страната е да бъде изправен пред швейцарски съд.

Юрий Гаравски е обвинен в насилственото изчезване на тримата мъже.

Той беше арестуван, след като призна, че е бил част от отряд, свързан с отвличането и предполагаемото убийство на противници на авторитарния лидер на страната.

Сега Швейцарският съдия ще реши дали той казва истината.

В интервюта за медиите г-н Гаравски е дал подробен разказ за това как таен отряд за унищожаване е грабнал тримата противници на Александър Лукашенко, лидерът на Беларус, от улиците на Минск, ги изгони от града и след това ги застреля два пъти в гърба.

Прокуратурата е силно напомняне че политическите репресии в Беларус, които отново привлякоха вниманието на света, когато масовите опозиционни протести бяха смазани през 2020 г., имат дълбоки и много тъмни корени.

За семействата на трима изчезнаха - бившият вътрешен министър Юрий Захаренко, опозиционният политик Виктор Гончар и проопозиционният бизнесмен Анатолий Красовски - това е важен момент след години на агонизираща несигурност относно тяхната съдба.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР