Бивш агент на ФБР се призна за виновен за незаконна работа за руски олигарх под санкциите на САЩ

...
От Джоди Годой(Ройтерс) - Бивш агент на ФБР призна, че
Коментари Харесай

От Джоди Годой

(Ройтерс) - Бивш агент на ФБР призна, че е работил за руския олигарх Олег Дерипаска, докато е бил под санкциите на САЩ и се призна за виновен по едно обвинение в конспирация в съд в Ню Йорк във вторник, в замяна на прокурорите да оттеглят други обвинения. преди да се пенсионира през 2018 г., получи скрити плащания от Дерипаска в замяна на разследване на конкурентен бизнесмен и неуспешно настоя през 2019 г. санкциите на Дерипаска да бъдат отменени.

Тогава Макгонигал пледира невинен по четири обвинения, включително нарушения на санкциите и пране на пари.

55-годишният Макгонигал каза във федералния съд в Манхатън във вторник, че е работил за Дерипаска между пролетта и есента на 2021 г., за да открие негативна информация за Владимир Потанин в опит да накара конкурента на Дерипаска да бъде осъден в списъка със санкции на САЩ.

Бившият агент на ФБР е получил 17 500 долара за тази работа, които са били пренасочени от Русия през сметки в Кипър и Ню Джърси в опит да се прикрие източникът на плащанията, каза той.< /p>

Макгонигал каза пред съда, че изпитва „дълбоко разкаяние“ за действията си.

Неговият адвокат Сет ДюШарм каза пред репортери след изслушването, че клиентът му е бил третиран справедливо.

Обвинението за заговор предвижда максимална присъда от 5 години затвор. Окръжният съдия на САЩ Дженифър Риърдън трябва да осъди Макгонигал на 14 декември.

Матю Олсен, който ръководи отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието на САЩ, каза в изявление, че случаят показва „решимостта на DOJ да преследва и разбийте незаконните мрежи, които руските олигарси използват, за да се опитат да избягат от обхвата на нашите санкции и да заобиколят нашите закони.“

САЩ. прокурорите повдигнаха обвинения срещу Макгонигъл, докато засилиха усилията си за налагане на санкции срещу руски длъжностни лица и полиция за заподозрени техни съдействия след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Дерипаска, основателят на руската алуминиева компания Rusal, беше сред двете дузини Руски бизнесмени и правителствени служители, на които Вашингтон наложи санкции през 2018 г. в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Той и Кремъл отрекоха всякаква намеса в изборите.

Потанин, 62, е един от най-богатите хора в Русия и президент и председател на Nornickel, най-големият световен производител на паладий и рафиниран никел.

Той бе поставен в списъка със санкции на САЩ през декември 2022 г.

< p>(Репортаж от Джоди Годой в Ню Йорк; редакция от Грант Маккул)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР