Бивакуването на чалга туристи в Странджа е по-сериозен проблем от

...
Бивакуването на чалга туристи в Странджа е по-сериозен проблем от
Коментари Харесай

Авторът на запис от Странджа: Не джиповете, а чалга туристите са най-големият проблем *

Бивакуването на чалга туристи в Странджа е по-сериозен проблем от джиповете, които газиха река Велека. Това споделя Владимир Димитров, който е създател на видеото, което стигна до всички национални медии и провокира инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

 След джиповете в Рила: Офроуд в река Велека в парк Виж още

В пост във Facebook той изяснява, че точно по тази причина е пуснал клипа, само че съвсем никой не е видя текста към него и не е схванал за какво в действителност го е пуснал.

" Неведнъж съм подавал за по-сериозния проблем в Странджа, който от година на година се задълбочава и никой не взима ограничения да постави ред - бивакуването! И не, не приказвам за туристи с раници, които си опъват палатка, с цел да пренощуват по време на многодневен преход. Става въпрос за хора, които от колата вършат 5 крачки и сядат на масата, ядат и пият от заран до вечер и най-дългото разстояние, което им се постанова да преодолеят, е настрана до храстите, с цел да се облекчат. Аз ги назовавам чалга туристи ", споделя Владимир Димитров и изяснява:

" Проблемът е, че този вид туристи доста постоянно си потеглят, оставяйки всички отпадъци след себе си. И освен - режат дърва с резачки, палят огън на необезопасени места и даже не го изгасят, когато си потеглят, подвигат звук като на концерт с мощни тонколони, захранвани от генератор. Такива компании в Странджа се събират най-често около реките - Младежка, Велека, Мечи дол, с цел да се възползват от приятната хладина и водата. Най-страшно е ситуацията на поляната след село Младежко в Природна забележителност " Пещери и извори на река Младежка ", съобщи Владимир Димитров.



Той добавя, че не поддържа концепцията за цялостна възбрана за бивакуването, само че то би трябвало да се прави под избран ред и съблюдаване на правила. Да е ясно - къде може да се опъне палатка, да се възпламени огън, да се изхвърли отпадък, кой ще извози този отпадък и т. н.

Владимир Димитров споделя видео и фотоси след " бивакуване " на чалга туристи на поляната на Младежко, въпреки и локалните да са съумели да разчистят част от боклука там преди да снима.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР