Биткойнът, спорната майка на виртуалните валути, направи победен старт в

...
Биткойнът, спорната майка на виртуалните валути, направи победен старт в
Коментари Харесай

Биткойн започна силно официалното си представяне на борсата

Биткойнът, противоречивата майка на виртуалните валути, направи надвит старт в неделя на една от световните фондови тържища, надминавайки 18 000 $ в търсене на международно самопризнание.

Около 23:00 часа UTC един от водещите финансови артикули, даващ опция да се залага на развиването и бъдещето на виртуалната валута бе препоръчан под признака " XBT " (лат.) от Chicago board options exchange (Cboe) – една от двете борсови платформи в Съединени американски щати за фючърсни контракти. Цената бе 15 хиляди $.

Последва висока волатилност (колебливост) и мощен трафик, които направиха уеб страницата на Cboe недосегаем през първите двайсет минути. Търговецът увери, че тържищата не са наранени и ще завърши в понеделник към 21:15 часа тази първа сесия, съобщи БГНЕС.

Към 03:30 UTC биткоинът излетя до 17 750 $ за фючърсен контракт, изтичащ на 17 януари, като по този метод надвиши най-високата стойност на различните нерегламентирани интернет платформи. Той даже се изкачи в неделя до 18 010 $.

" Доста умерено " и " устойчиво " е, разгласи за AFP Боб Фицсимънс, отговарящ за фючърсите на брокерската къща Wedbush Securities.

Около 1694 контракта бяха сменили притежателите си към 3:20 UTC съгласно Cboe, откъдето обявиха, че " обменът е бил плануван ".

Предложените финансови принадлежности са първата публична опция на професионалните вложители да влагат в биткойни.

Биткойнът започва през 2009 година, само че към него гледат внимателно заради неналичието на контролиране и неналичието на бистрота.

Да се конкурира със златото?

Тази чикагска борса - Cboe - към този момент дава легитимност на биткойна като признава, че е актив като всички останали (долари, евро, петрол, газ, соя, бел.ред.) който можем да обменяме”, споделя Ник Колас, специалист в Data Trek Research.

Признаването от Уолстрийт би било първа стъпка в декларираната упоритост на биткойна да се трансформира в известен като златото актив за необятната общност. Но към този момент борсовият регулатор в Съединени американски щати отхвърля да го признае като изяснява, че липсва бистрота при ценообразуването и че той може елементарно да бъде манипулиран.

Първите покупко-продажби на добре одобрен финансов пазар би трябвало да успокоят страховете от балон и да донесат избрана непоклатимост на виртуалната валута в дълготраен проект, надяват се професионалните търговци.

Cboe твърди, че е сложила защитни ограничения, с цел да избегне отрицателни съмнения: ще стопира търговията за две минути в случай че цената се усили или падне ненадейно с 10%. Спирането ще бъде пет минути, в случай че придвижванията нагоре или надолу доближат 20%.

Въпреки тези уверения доста специалисти предизвестяват за допустима комерсиална операция.

" Оставаме загрижени за неналичието на бистрота и регулация " на биткойна и питаме дали търговията ще се управлява по подобаващ метод, с цел да се подсигурява, че не предстои на операция и машинация ", написа FIA, асоциация на огромни банки, които сплотяват вложителите на фючърсния пазар.

Съответно, JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup и Barclays не се явиха като медиатори за свои клиенти, които желаят да влагат в биткойн, уточни пред AFP източник, осведомен със обстановката.

Само Goldman Sachs и ABN Amro се съгласиха за няколко клиенти, подбрани с цел да минимизират рисковете, свързани с волатилността биткойна.

За да се избегнат неприятни изненади, участниците бяха помолени в неделя да имат най-малко 44% от сумата, вложена в долари, съгласно Cboe. Обикновено търговците би трябвало да имат 10% от залога.

Фючърсният пазар е наличен единствено посредством огромни банки и лицензирани брокери, които са съгласни да заплащат на вложителите парите, които дължат в долари. Те се излагат на обилни опасности, в случай че клиентите им не могат да платят.

След това CME (Chicago Mercantile Exchange), различен международен борсов оператор, възнамерява да пусне биткойните на 18 декември и би трябвало да бъде последвана през 2018 година от Насдак - платформата на колосите на Силициевата котловина като Гугъл и Фейсбук.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР