Биткойнът достигна рекордно висока стойност тази седмица - 69 хиляди

...
Биткойнът достигна рекордно висока стойност тази седмица - 69 хиляди
Коментари Харесай

Какво се случва с биткойна

Биткойнът доближи рекордно висока стойност тази седмица - 69 хиляди щатски $. Въпреки че след това цената на криптовалутата спадна малко, покачването учуди вложителите. Впечатляващият растеж в цената на биткойн идва след голям спад през 2022 година - нарастването е от повече от 300 % спрямо тогавашната стойност на криптовалутата, написа Дойче Веле.
 
Пазарната капитализация на криптовалутата също доближи рекордно високо равнище от съвсем 1,35 трилиона щатски $. Общата стойност на целия криптопазар сега възлиза на към 2,5 трилиона щатски $, което е най-високото равнище от ноември 2021 година насам и е единствено с 10% под историческия връх от 2,8 трилиона щатски $.
 
Защо биткойнът скочи?
 
Възраждането на биткойн се дължи значително на ентусиазма на вложителите за новия финансов артикул, обвързван с криптовалутата - борсово търгуваните биткойн фондове (ETF). Очакванията към ETF провокираха месеци на спекулации, които кулминираха в прилив на институционални вложители, откакто бяха показани публично на 10 януари тази година.
 
С тези показатели вложителите могат по-лесно да влагат в биткойн, без да го имат. Според " Bloomberg Intelligence " в тях към този момент са вложени над 7 милиарда $, което е провокирало и внезапното повишаване на цената на биткойн. Американските финансови регулатори дълго време бяха скептични към одобряването на ETF биткойна, тъй като се притесняваха, че те са уязвими към измами и операции.
 
" Благоприятният климат за биткойн в Съединени американски щати не се дължи на това, че американските регулатори желаят да са по-благосклонни ", споделя пред Дъждовни води Джонатан Биърс, основен капиталов шеф на английския акционерен фонд " Farside Investors ”. " Това значително се дължи на успехите в съда на криптоиндустрията против Комисията по скъпите бумаги и тържищата. Те доведоха до по-благоприятен регулаторен климат и по-голяма легитимност, които от своя страна притеглят повече пари от американски вложители. "
 
Поскъпването на златото изпраща смесени сигнали
 
Цената на златото също доближи рекордни равнища, което сложи под въпрос какъв брой огромен в действителност е рисковият вкус на вложителите. Исторически видяно, златото се счита за сигурна инвестиция и постоянно е търсено по време на геополитическо напрежение и когато има терзания от евентуален спад на международните акции след внезапен растеж. Стойността на златото се покачва непрестанно от октомври насам, когато избухна войната в Близкия изток. Фондовите пазари също доближиха исторически върхове през последните месеци, а мнозина чакат внезапен спад, прочут и като пазарна промяна.
 
Ръстът в цената на златото контрастира с този при биткойна, чиято изгода отвън спекулативните вложения остава противоречива. Докато повишаването на златото демонстрира, че вложителите работят отбранително, повишаването на биткойна отразява глада за цифрови активи. А той в допълнение се подхранва от пристрастеността на спекулантите и ентусиазма за софтуерни нововъведения.
 
 istock istock
" Историята с криптовалутите може да бъде обвързана с това, което се случва на фондовия пазар, и като цяло с рисковия вкус ", споделя Кайл Рода, старши пазарен анализатор в Capital.com. " Наблюдаваме възобновление на криптовалутите, което допуска рисково и ирационално държание. Това е в унисон със протичащото се в някои елементи на фондовия пазар. "
 
Сигналите от Федералния запас на Съединени американски щати, че лихвените проценти евентуално ще се намалят през тази година, също може да подхранят скок в цените, защото вложителите чакат по-ниски разноски по заемите.

Злато, парцели или акции – в какво е най-добре да вложим парите си

По-устойчиви на опити за машинация?
 
Биткойнът се появи след финансовата рецесия от 2008 година като децентрализирана опция на обичайните финанси. Първоначално предопределен за преводи без медиатор сред обособени консуматори, цената му внезапно се повиши през идващите години. Това притегли спекуланти, което сътвори и изключителна неустойчивост. Аматьорите, които се пробваха да търгуват всекидневно с криптовалути по време на пандемията, подхраниха в допълнение скока на цените.
 
В последна сметка обаче балонът се спука, интензивен от банкрути на компании като този на най-голямата борса за криптовалути FTX през ноември 2022 година Инвеститорите изгубиха милиарди, а цената на биткойна се срина до към 16 хиляди $. " FTX в действителност беше лъжлива компания ”, изяснява Биърс, " тъй че сигурно е добре за обществото, че тази машинация беше разкрита и се срина ”.
 
 istock istock
Биткойните ще намалеят на половина
 
Какво следва? Предстои биткойн да бъде понижен на половина. " Разполовяването " е развой, заложен в кода на криптовалутата.
 
Биткойнът се основава посредством развой, наименуван " копаене ”. Мощни компютри позволяват комплицирани математически уравнения, посредством които верифицират преводите и ги записват в така наречен блокчейн, а тези, които " копаят ” биткойн получават криптовалутата като заплащане. При разполовяването, което се случва на към четири години, " добива " на копаещите понижава, което забавя и темпото на произвеждане на нови биткойни.
 
Това понижаване на предлагането на биткойни се показва от анализаторите като катализатор за неотдавнашното повишаване на цените. Тъй като разполовяването се чака да се реализира тази пролет, феновете на Биткойн чакат и в допълнение повишаване на цените. Критиците обаче остават скептични във връзка с виртуалната валута, като се базират на опасения по отношение на изгодите от него и регулаторните провокации след срутва през 2022 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР