Биткойн потъна до двегодишно дъно във вторник, докато пазарът на

...
Биткойн потъна до двегодишно дъно във вторник, докато пазарът на
Коментари Харесай

Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона

Биткойн потъна до двегодишно дъно във вторник, до момента в който пазарът на криптовалути търпи удари след колапса на водещата борса FTX. Цената на най-популярния токен доближи 15 480 $, най-ниското равнище от 11 ноември 2020 година, съгласно данни на CoinDesk.

Към 13:00 ч. българско време валутата се търгува към 15 760 $, сочи информация на Economic.bg.

Ктиптопазарът като цяло е изгубил повече от 1.4 трилиона $ от цената си през тази година, защото промишлеността се сблъска с редица проблеми, в това число провалени планове и ликвидна рецесия. Проблемите бяха изострени в допълнение от банкрута на FTX, в миналото една от най-големите тържища в света.

Последните земетресения за пазара бяха провокирани от решението Binance да продаде своите FTT токени. Това е личната цифрова валута на криптоборсата FTX. Този ход на Binance се смята последния гвоздей ковчега на банкрутиралата криптоборса, която в миналото се оценяваше на 32 милиарда $. Именно след оповестяването на новината тя подаде молба за банкрут.

За да влошат нещата още повече, хакери откраднаха от FTX към 477 милиона $ в разнообразни криптовалути. Според информацията по-голямата част от тях са били преобразувани в етер, само че по-късно групата е почнала да ги „ пере “ в биткойни.

Но защото действително разпродава етери, цената на и на тази валута бе мощно притисната. Етерът потъна до 1075 $ по-рано през днешния ден, и през последните часове се колебае в диапазона 1080 – 1087 $.

Според плановете банкрутиралата криптоборса дължи пари на над 1 млн. кредитори. А единствено 50-те най-големи от тях има да дава повече от 3 милиарда $.

Основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд се отдръпна като основен изпълнителен шеф по-рано този месец. Той бе сменен от Джон Рей III, който даде поръчка, че желае да продаде или преструктурира компанията.

Междувременно стана ясно, че банкрутиралата криптоборса, родителите на Банкман-Фрийд и висши ръководители са закупили минимум 19 парцела на стойност близо 121 милиона $ на Бахамските острови през последните две години.
 Фалиралата FTX е купувала скъпи парцели за родители и чиновници
Цените на криптовалутите остават под напън, защото вложителите се опасяват, че сривът на FTX може да „ болести “ цялата промишленост.

По-рано тази година колапсът на по този начин наречения алгоритмичен стейбълкойн terraUSD провокира шокови талази в криптосвета и способства за рухването на други играчи, като хедж фонда Three Arrows Capital.

Инвеститорите са загрижени, че сходен домино резултат може да последва и в този момент.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбиткойн етер цена криптовалути FTX криптоборса ПоследниНай-четениПолитика 28 Бизнесът желае от политиците повече увереност за влизането в Шенген Крипто 24 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 32 Кои са най-скъпите тимове на Световното в Катар Политика 132 Европейска комисия ще предложи ценовият таван на газа да работи една година Лукс 20710 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Компании 10088 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Личности 5372 Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти? Туризъм 5320 Испански град е разгласен за най-евтината европейска дестинация Всички новини13:56 Любопитно 24 Кои са най-скъпите тимове на Световното в Катар googletag.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР