Биткойн миньорите участват в силно конкурентен процес, за да открият

...
Биткойн миньорите участват в силно конкурентен процес, за да открият
Коментари Харесай

Колко точно е трудно копаенето на Биткойн?

Биткойн миньорите вземат участие в мощно конкурентен развой, с цел да открият идващия годен блок. Неотдавна компликацията на добива на Биткойн доближи исторически най-много, което ускори конкуренцията и повлия на рентабилността.

При откриването на блок даден миньор получава привилегията да събере премия от 6.25 прясно изкопани BTC. Те прибавят Биткойн транзакции към този блок и го популяризират до други възли за потвърждаване на транзакциите, в това число тези от блоковата дотация.

Интересно е, че по-високата скорост на придвижване дава на Биткойн миньора по-големи шансове да открие годен блок. За да се поддържа 10-минутен период на разкриване на блокове, компликацията на добива на Биткойн се калибрира още веднъж почти на всеки 2,016 блока, или към две седмици.

Това води до динамичност, при която в среда с нараснал хаш рейт е нужен по-голям подобен за намиране на идващия блок, което покачва компликацията на добива на BTC . Обратно, сюжет с намаляваща хешираща мощ води до противоположното, като понижава компликацията на добива.

Важно е да се означи, че добивът на Биткойн последователно става все по-труден с течение на времето, защото огромните пулове не престават да усилват своите хаш рейти. Тази наклонност води и до по-централизиран пейзаж на добива на Биткойн.

По-специално, компликацията на добива на Биткойн доближи нов исторически връх от 61.03 трилиона хеша, нужни за рандеман на блок, при последното поправяне на компликацията на 16 октомври.

Междувременно настоящата междинна дневна скорост на мрежата е 450 EH/s, съгласно данни на mempool.space от 17 октомври.

Тъй като компликацията на добива и хеширащата мощ не престават да се покачват, въведеният от Luxor “ ” показател отразява въздействието. Този показател се въздейства от намаляването на блоковата дотация за Биткойн на половина на всеки четири години (халвинг), само че също по този начин разкрива понижаване на hashprice-а сред всяко такова събитие.  

Индексът Hashprice мери предстоящата облага в BTC за всеки TH/s PoW (хаш рейт), възложен от миньор на Биткойн. Тя може да бъде конвертирана и в щатски долари (USD), които се двоумят заради деноминираната в долари цена на Биткойн.

По-конкретно, този показател в щатски долари доближи петгодишно дъно през ноември 2022 година, отбелязвайки това, което в този момент се смята за локално дъно за този пазарен цикъл на Биткойн.

Въпреки това показателят се връща към най-ниските си стойности след поредното повишаване на компликацията на добива, като на дневна база почива на $0.06 за TH/s, поставяйки Биткойн миньорите още веднъж в нерентабилна позиция.

Този сюжет слага спомагателни спънки пред Биткойн миньорите, които се пробват да се конкурират в минната промишленост, като в същото време облагодетелства към този момент преобладаващите играчи или тези с по-лесен достъп до капитал, ASIC или евтини енергийни източници.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР