Битката за Лудогорието определено ще е сред най-интересните на парламентарните

...
Битката за Лудогорието определено ще е сред най-интересните на парламентарните
Коментари Харесай

Битката за Лудогорието. Висока летва за ГЕРБ и БСП

Битката за Лудогорието несъмнено ще е измежду най-интересните на парламентарните избори. В нея ще има и пердах за всеки глас, и кални акции. Какъв е анализът по райони?

Битката за Шумен ще е до последния глас. Така, както беше и на кметските избори, когато настоящия градоначалник Георг Спартански съумя да вземе втория си мандат единствено със 70 гласа преднина пред противника си от Българска социалистическа партия. За да брани резултата си, партията на Борисов командирова преди всичко в листата просветителния министър Красимир Вълчев, а на второ място сложи знаково име в Лудогорието. Илтер Бейзатов е синът на Бейзат Яхя, който дълги години беше „ всемотъщият “ представител на Движение за права и свободи в района, само че по-късно беше позорно изключен от партията, тъй като мина на страната на Борисов. Добрият рейтинг на министъра и голямото въздействие на Бейзат, който е шеф на ловното стопанство на " Паламара ", подвигат самочувствието на ГЕРБ да се борят за 3 мандата.

Независимо от положителното показване на Българска социалистическа партия на кметските избори, в идното шуменското дерби съперникът на ГЕРБ е Движение за права и свободи. Изненадващото трето място преди година и половина на Четин Казак го извади от новото управление на Движение за права и свободи, само че в това време подвигна до небето хъса за нова победа. Листата на Движението е доста деликатно подбрана като комбиниране по едно и също време на млади и одобрени фрагменти със междинна възраст 41 години. Води се персонално от ръководителя Мустафа Карадайъ. Второто място е за регионалния водач на Движението – енергичната Айсел Руфад, която укрепва листата, само че надали ще отиде в Народното събрание. След нея е едно от остриетата на Движение за права и свободи в Народното събрание - Хамид Хамид, доскорошен зам. ръководител на парламентарната група, член на Централното оперативно бюро.

Четвърта в листата е друго известно лице - Нехрибан Ахмедова, кмет на Венец, която кара към този момент четвърти мандат, а след нея е Кадир Хасан, ръководител на Общинския съвет във Върбица. Амбицията на Движение за права и свободи е да имаме най-малко трима депутати, сподели Руфад при регистрацията на листата за вота на 4 април.

Българска социалистическа партия също гони мандат и то за дългогодишния народен представител Иван Иванов, който натрупа много опит и остана един от  малцината водачи на листи, на които Нинова не промени района.  Останалите в листата са единствено общински червени водачи, което значи, че столетницата ще разчита да резервира местата си в Шумен.

Същата е и логиката на депутата и регионален водач на Вътрешна македонска революционна организация Деaн Станчев, който още веднъж е лидер за Шумен дружно с общински съветници, само че и с красиво ново попълнение - актрисата Ернестина Шинова, брачна половинка на евродепутата Андрей Слабаков, която е номинирана и за листата на Вътрешна македонска революционна организация във Варна.

Шуменецът Йордан Стоянов, който е един от сценаристите на „ Шоуто на Слави “ ще държи в напрежение и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и новите играчи. Той персонално повежда депутатската листа на „ ИТН “.

За разлика от Шумен, в Търговище обстановката е много по-различна. Там борбата ще е за второто и третото място, тъй като Движение за права и свободи е сигурен победител. Начело на листата на Движението в района са също двама знакови управителни фрагменти в партията. Джейхан Ибрямов, някогашен началник на младежката организация, който съумя да се пребори за мандат в Ловеч, в Търговище ще има друга цел – да подвига резултата. Имрен Мехмедова е едно от новите попълнения в управлението на Движение за права и свободи, само че доста добре позната в района. Третият в листата е известният юрист Сунай Хасанов.

Енергийният министър Теменужка Петкова би трябвало да отбрани мандата си като лидер на листата на ГЕРБ. А сливналията ген. Кольо Милев е едно от изненадващите решения на Нинова – тя го реалокира в Лудогорието, където въобще няма да му е елементарно. За неговия мандат ще се бият още Мая Манолова, чиито претендент е баскетболната легенда Николай Златков, и „ ИТН ”. За Слави играе роденият в града бопаджия Радослав Бойчев.

В Разград, за разлика от Търговище, се чака много кална акция, само че и дежа вю. Очаквано, листата на партията на Борисов още веднъж се води от Десислава Атанасова. Но свадите се чакат от втория в листата Гюнай Хюсмен. Преди 7 години, той бе народен представител от Движение за права и свободи, само че бе изключен, тъй като влезе с преференциален избор и даже разигра джип в лотария за гласоподавателите си в Исперих. Като самостоятелен народен представител гласуваше дружно с ГЕРБ. После не съумя да стане депутат, само че бе назначен за регионален шеф. Прочу се предходната година, когато на събирането на актива на ГЕРБ в София Тех Парк дойде със суперлуксозната си лимузина, която паркира начело, а след това назова протестиращите „ свиркаджии, които се пробват да озлобят властта и да изнасилят всички нас “. Сега той ще търси реванш и ще се бори за влизане в Народното събрание непременно. За да стане това обаче, би трябвало да вземе единия мандат на Движение за права и свободи или да остави Българска социалистическа партия без народен представител.

Първото е много мъчно, поради разградската листа на Движение за права и свободи. Водач още веднъж е зам.-председателят на партията инж. Ахмед Ахмедов – народен представител, някогашен регионален началник на придвижването и дълготраен кмет на Цар Калоян. Второто място също е отредено на сегашен депутат от Лудогорието – инж. Ихсан Хаккъ, който е някогашен зам.-кмет на Исперих и някогашен зам.-министър на спорта. И двамата са с висок престиж в партията и в района. Сред останалите специалисти и зам.-кметове в листата, там е и името на Мехмед Салим - актуалният регионален водач на Движение за права и свободи, банкер, чиято дума тежи.

Мандатът на Българска социалистическа партия би трябвало да е сигурен като се има поради, че кмет е аленият Денчо Бояджиев. Но с Таско Ерменков отпред на листата, нещата внезапно се трансформират. Той е нов в района, до момента се състезаваше от Сливен. Появата му беше посрещната на нож от локалните структури, които отхвърлиха номинации. Освен това самият Ерменков сътвори огромно напрежение с острите си изявления, с които искаше орязване на парите за мюфтийството. Допълнителна атракция в листата е и някогашният основен редактор на „ Дума “ Йордан Мичев, който живее в Лондон и щял да организира оттова онлайн акция. В Разградско обаче това мъчно ще го оценят.

От отслабената позиция на Българска социалистическа партия сигурно ще се опитат да се възползват както Вътрешна македонска революционна организация, които играят със зам.-областния шеф Евгени Драганов, по този начин и от „ ИТН “. В Разград лидер е сценаристът Драгомир Петров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР