Битката с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това

...
Битката с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това
Коментари Харесай

Ердоган се обади на Радев за солидарност

Битката с ковид изисква общи старания, съдействие и взаимност. Това беше общата позиция на държавните глави на България и на Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които организираха през днешния ден телефонен диалог по самодейност на турския президент. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев е поздравил своя турски сътрудник за подхванатите ограничения в битката с ковид и оказване на обществена и икономическа поддръжка на засегнатите, която да смекчи отрицателните резултати от рецесията. Радев е изразил признателността си за бързата реакция на Турция, която първа даде на страната ни медицински материали и защитни средства. Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал съдействието на Турция при евакуирането на 46 български жители от Мароко.

В изискванията на тази рецесия България и Турция още веднъж потвърдиха, че са положителни другари и съседи, е била позицията на двамата президенти. Румен Радев е благодарил за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се ползва 14-дневна карантина за водачите, което е от голяма важност освен за двете страни, а и за Европа. Да бъде прекратена неотдавна въведената процедура директно преминаващите през България турски жители да осведомят авансово посредством дипломатическо или консулско посланичество за пътуването си, е призовал президентът Ердоган.

Румен Радев е сложил въпроса за облекчение на транспорта на български жители с онкологични болести, чието животоспасяващо лекуване се организира в лечебни заведения в Турция. Президентът Ердоган се е заел да сложи въпроса за разрешаване в отрасловите министерства. Турският президент е призовал за еластичност и позволение на износа на етанол от България за Турция, нужен за произвеждане на дезинфектанти. Президентът Радев е подчертал, че при първа опция страната ни предпочитано ще възвърне доставките на етанол за своята съседка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР