Битката между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов започна

...
Битката между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов започна
Коментари Харесай

Генерал срещу генерал: дипломатически дуели във въздуха

Битката сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стартира още в предизборната акция предходната година, с цел да продължи и след встъпването им в служба.

© Анелия Николова Още по тематиката
България и Саудитска Арабия: Приятели по оръжие

Активността на кралството в България се ускори по две линии: търговията с оръжие и разногласието с Катар
30 ное 2017
Бойко Борисов в страната на интернационалното състояние

Българският министър председател показа визията си за инфраструктурното обединяване на Балканите, потребността от положителни връзки с Турция и миграцията пред студенти в УНСС
20 ное 2017
Бойко Борисов отново е на военна нога

Дори тематиката за идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз не може да отклони премиера да задава обичания си в последно време въпрос - против кого се кани да води война Европа
8 ное 2017 Изминалата година беше забавна за българската външна политика. Предишната 2016 година беше белязана от фиаското с двете кандидатури на страната за Генерален секретар на Организация на обединените нации, дипломатическите совалки сред Анкара и Берлин на премиера Бойко Борисов, както и със спекулациите по отношение на евроатлантическата ориентировка на страната към президентските избори през ноември.

2017 година беше по-динамична, само че по едно и също време с надалеч по-малко екшън и внезапни придвижвания. Причините за това са няколко. Първо, встъпилият в служба през януари президент Румен Радев имаше тежката задача по едно и също време да е напълно ново лице, да би трябвало да носи отговорност за длъжностен кабинет и да се оправи с тежкия багаж от кандидатпрезидентската акция, по време на която - частично по своя виновност, частично заради неопитност, а също и поради посланията на неговите съперници - беше разказан като " претендентът на Москва ". Затова и първите му интернационално визити целяха да изчистят този имидж и да покажат на западните сътрудници на България, че той ще поддържа евроатлантическия курс на страната.

След парламентарните избори и връщането на постоянно държавно управление през март обаче, Радев отиде на втора линия във външнополитически проект и огромната част от срещите, които провежда от края на лятото насам, са в България, редом с гостуването на непознатите водачи по различен мотив у нас. С изключение на каскадата с френските самолети " Рафал " при започване на ноември и гостуването в Азербайджан (където вицепрезидентът Илияна Йотова има солидни връзки), Радев не блесна в интернационална светлина.

Не по този начин стоят нещата с премиера Бойко Борисов, който още в края на втория си мандат разбра, че засилената интернационална активност сполучливо отвлича вниманието - и на гласоподавателите, и на европейските водачи - от неспособността за вътрешнополитически промени.

Затова, макар че влезе в " интернационалната конкуренция " с Радев с три месеца забавяне през май, Борисов обиколи половин Европа, Западните Балкани и даже - Саудитска Арабия - в първите девет месеца на третия си мандат. Темата за поддръжката на Балканите по пътя към Европейския съюз, както и отварянето на Македония след рухването на държавното управление на Никола Груевски, също изяснява по какъв начин Борисов прекоси диагонално (буквално - вижте втората карта) Европа.

Въпросът е до какъв брой е резистентен обликът на посланик, който министър председателят се пробва да си построи - както за българската аудитория, по този начин и за европейските ни сътрудници. Дали страната ни ще построи ясна външнополитическа тактика, със своите цели и взаимоотношение от страна на главните властимащи? Отговорите на тези въпроси обаче могат да стане ясни едвам през 2018 година, а до тогава: вижте къде се пресичат дипломатическите пътеки на Бойко Борисов и Румен Радев през 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР