BitGrail, италианска криптоборса, която до скоро е била една от

...
BitGrail, италианска криптоборса, която до скоро е била една от
Коментари Харесай

Поредна криптоборса беше хакната

BitGrail, италианска криптоборса, която до скоро е била една от главните платформи за търгуване с Nano, разгласи в края на предходната седмица за сполучливо извършена офанзива към мрежата ѝ, при което е била открадната криптовалута на стойност от близо $195 милиона, предава Fortune. Вече обаче се появиха подозрения, че не става дума за хакерска офанзива.

Според създателя на BitGrail, Франческо Фирано, общо 17 милиона Nano токена са били изчезнали, само че изказванието не се поддържа от мнозина, изключително от основателите на Nano. Причината за това е, че при започване на предния месец, борсата е прекратила интервенциите с криптовалутата. Това е било последвано от анонс на въвеждането на условието за в допълнение верифициране на самоличността, както и спиране на интервенциите, реализирани с не-европейски страни. Още по това време, някои са изявили съмнение, че става дума за подготвяна машинация и затваряне на платформата. Скоро по-късно, цената на Nano пада с 20%. След откритата “атака” Фирано изискал от основателите на Nano да окажат помощ за обезщетяване на засегнатите страни и да нанесат промени в записите в своя указател.

Екипът зад Nano обявиха, че стартират лично следствие и ще дават цялата информация по случая на проверяващите органи.

“BitGrail е самостоятелен бизнес и Nano не са виновни за метода, по който Фирано и BitGrail управляват бизнеса си. Нито има бистрота към организацията зад BitGrail, нито имаме надзор над метода им на работа. В момента имаме всички аргументи да считаме, че Фирано подвежда екипа ни и общността във връзка с финансовото състояние на борсата от забележителен интервал от време”, изясняват в обява в Medium от екипа зад Nano.

Хакерска офанзива или машинация, случаят с BitGrail не е изолиран случай, като Fortune напомня най-големите офанзиви над криптоборси: тази над Mt.Gox от 2014 и тази над японската борса Coincheck отпреди няколко седмици, при която над половин милиард $ в NEM бяха заличени. Изданието напомня, че платформите за търговия с криптовалута не попадат под регулациите на законните финансови организации и потребителите им са лишени от общоприети отбрани и сигурност при сходни произшествия. Именно заради тази причина, специалисти поучават криптоентусиастите да не оставят токени във притежание на тържищата, а да употребяват местни портфейли.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР