Биоразградима клетъчна матрица, която подпомага регенерацията на костна тъкан и

...
Биоразградима клетъчна матрица, която подпомага регенерацията на костна тъкан и
Коментари Харесай

Учени от БАН с иновативна разработка с приложение в тъканното инженерство

Биоразградима клетъчна матрица, която подкрепя регенерацията на костна тъкан и в това време предотвратява образуването на бактериален биофилм върху нея, създаде проучвателен екип от Института по електроника на Българска академия на науките, оповестиха от Българска академия на науките.

По време на своите пробни проучвания учените са генерирали повърхнина с покритие, което може да бъде прилагано в създаването на персонализирани, мултикомпонентни и порести структурирани импланти, имитиращи естествената телесна среда и притежаващи антибактериални свойства. Посредством обработка със свръхкъси лазерни импулси са търсени свойства, оптимално съобразени с биосъвместимостта, механичните и физиологичните потребности на тъканта-гостоприемник. Разработката на екипа е новаторска и с капацитет за бъдещо приложение в тъканното инженерство.

В изследователския екип по плана са включени трима млади учени от България и Италия, началник е доцент Албена Даскалова. Получените резултати са оповестени в три влиятелни интернационалните научни издания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР