Биомаркерите са решението към съвременното персонализирано лечение на рак на

...
Биомаркерите са решението към съвременното персонализирано лечение на рак на
Коментари Харесай

Изследване на биомаркерите дава най-добър шанс на пациентите с рак на белия дроб

Биомаркерите са решението към актуалното персонализирано лекуване на рак на белия дроб. Определянето на генетичната разновидност може да помогне на онколозите да преценяват коя е най-подходящата терапия за пациента. Това напомнят експерти във връзка идния 4 февруари – Световен ден за битка с онкологичните болести.

Недребноклетъчният рак на белия дроб е най-широко публикуваният вид белодробен карцином и се записва при 85% от случаите, а почти половината от тези пациенти имат тъкмо избран тип генетична разновидност. Откриването ѝ е от основно значение за по-прецизно дълготрайно прогнозиране на изхода от съответната терапия. Това може да стане посредством тестване на биомаркерите на пациента, което се прави в лаборатория посредством разбор на проби от туморна тъкан на болния, кръв или урина. При проучването се търси съществуване на известни разновидности в туморните кафези. Резултатите от теста се интерпретират от медицинските онколози. При рака на белия дроб биомаркерите постоянно са „ движещи разновидности “, т.е. генетични промени, които карат туморните кафези да порастват неконтролируемо. Често срещани разновидности при този тип карцином са: KRAS G12C, EGFR, BRAF, ALK, MET, ROS-1, NTRK.

Изследването на биомаркери се предлага от експерт онколог при множеството пациенти с диагноза рак на белия дроб за установяване типа на лекуването. В момента експертите избират лекуване за пациентите си сред три съществени метода или композиция от тях. Това са общоприетата химиотерапия, таргетната терапия и имунотерапия, които навлязоха през последните две десетилетия.

Таргетната терапия се основава на разкриване на генетични нарушавания в туморните кафези, които играят основна роля за съществуването на самата клетка. Чрез използване на медикаменти, които блокират интензивността на тези генетични разновидности, се стига до закъснение или прекъсване на развиването на злокачествения развой. В момента има открити 10 таргета (генетични разновидности, пренареждания или други аномалии в клетката), за които към този момент са основани, регистрирани и се ползват лекарствени артикули, като за момента единствено половината са налични за българските пациенти и се възстановяват от Националната здравноосигурителна каса.

Вторият актуален способ на лекуване е имунотерапията, която навлезе в клиничната процедура преди 7 – 8 години. Тя цели да освободи блокирания от тумора имунитет и да даде опция на имунната система сама да се бори против злокачественото заболяване. Характерно за имунотерапията е, че с помощта на нея се реализират извънредно дълги клинични ремисии. Не дребна част от болните, които се лекуват по този метод (самостоятелно или в комбинация), живеят повече от 5 години, макар че се касае за метастазирал рак на белите дробове.

По света всяка година близо 10 млн. души умират вследствие на онкологично заболяване, като най-често срещаните типове рак са рак на гърдата, простата, белия дроб и дебелото черво.

Ракът на белия дроб е една от водещите аргументи за гибел от злокачествени болести у нас. Рисковите фактори, водещи до белодробен карцином, са дейното и пасивно тютюнопушене. Относителният риск при пушачите се усилва с 13,3 пъти спрямо този при непушачите. Влияние оказват още фамилната обремененост и предишно облъчване на белите дробове. Като рискова група за белодробния карцином се дефинират и хората с други белодробни болести като туберкулоза, Хронична обструктивна белодробна болест и белодробна фиброза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР