Биолози от университета на Бъркли са открили повече от 1000

...
Биолози от университета на Бъркли са открили повече от 1000
Коментари Харесай

Бактериите – господари на Дървото на живота

Биолози от университета на Бъркли са разкрили повече от 1000 нови микроорганизма, живеещи в рискови условия, и са построили въз основа на разшифрованите им геноми ново.

Оказва се, че половината от всички известни бактерии са такива, които е невероятно да се култивират в лабораторни условия. Изследването е оповестено в сп. Nature Microbiology.

Геномите на множеството нови микроорганизми са били изолирани от кафези в тяхната среда на обитание, защото доста бактерии и археи не можело да бъдат отгледани в следени условия. Микробиолозите са изучавали бактериите в продължение на петнадесет години, изследвайки разнообразни местообитания – от организми на животни гостоприемници, да вземем за пример устите на делфини, до минерални източници и токсични локви в изоставени мини.

Разшифроването на ДНК е демонстрирало съществуването на нови групи археи и бактерии. Микробиолозите се обединили с учени от други институти и съумели да подредят данните за 1011 генома, като построят филогенетично дърво въз основа на 16 обособени гена. Тези гени кодират белтъци, виновни за действието на рибозомите.

Цялото дърво включва 3083 организма, за които са били налични напълно или съвсем напълно разшифровани геноми.

В полученото дърво преобладавали бактерии, като към половината от тях принадлежали на микроорганизми, невъзможни за обработване. Резултатите са открили, че една трета от цялото биоразнообразие е формирана от бактерии, друга произлиза от некултивируеми микроби, а остатъкът принадлежи на археи и еукариоти.

  • Дървото на живота повече наподобява на шубрак

Филогенетичното дърво съставлява скица, отразяваща еволюционната взаимовръзка сред групи организми или обособени типове. То включва в себе си три равнища – еукариоти, бактерии и археи. Последните са били добавени през 1977 година, откакто било открито, че тези организми доста се отличават от бактериите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР