Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са открили бактерии, които

...
Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са открили бактерии, които
Коментари Харесай

Биолози откриха ядящи пластмаса универсални бактерии

Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са разкрили бактерии, които могат да разлагат пластмасата на сушата и под водата, пише Microbial Ecology.

По думите на откривателите бактериите са способни да еволюират и са съвсем универсални. Те се развъждат при избран тип отпадък и могат да преработват най-различни разновидности на пластмаса. Учените са забелязали също, че бактериите реагират и на степента на замърсяване с пластмаси.
Откриха рискови за сърцето субстанции в пластмасата
Изследователите изучили държанието и особеностите на към 200 милиона разнообразни бактерии. 300 000 микроорганизми се оказали способни да разлагат девет типа пластмаса. Както означават специалистите, някои от тях се тестват в лаборатория, където се прави оценка механизмът и скоростта на разлагането на пластмасата от тях.

В проектите на биолозите е да основат микробни общности под избран тип полимери.
Китайски учени сътвориха еко пластмаса от сперматозоиди на сьомга
Учени от Китай изобретиха нова екологична пластмаса, направена от сперматозоиди на сьомга. За забавното откритие споделя Евронюз....
Прочети повече
По-рано учени откриха, че пластмасата е основала нова екосистема в океана. Тя е станала дом за цяла редица организми – от морски животни до бактерии, които се хранят с нея.
Черно море е измежду най-замърсените с платсмаса в света
Повечето от пластмасата в океана са бутилки от полиетилентерефталат (PET). Милиони от тези артикули се пускат във водата всяка минута. През юни откривателят Робин Райт от катедрата по фармакология в университета Далхаузи в Канада откри две бактерии в океанската вода, които могат да унищожат PET – т.е. „ да ядат пластмаса “.

Организмите са известни като Thioclava sp. BHET1 и Bacillus sp. BHET2 и проникват в пластмасата, заради което във водата материалът притегля въглерод, желязо, азот и фосфор. Тези субстанции на собствен ред притеглят микробите. Изследователите настояват, че тези бактерии ще станат основно оръдие на човечеството за битка с пластмасата.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР