Биохимикът Катрин Райд от Сан Франциско открила средство, което в

...
Биохимикът Катрин Райд от Сан Франциско открила средство, което в
Коментари Харесай

Майка излекува детето си от аутизъм само като премахна една съставка от менюто му

Биохимикът Катрин Райд от Сан Франциско разкрила средство, което в някои случаи разрешава да се сведат до най-малко признаците при децата-аутисти – диета, която изключва натриевия глутамат, заяви Фокс нюз.
Изводите й са въз основа на невробиологични проучвания и личен опит: на 2-годишна възраст на щерка й е сложена диагноза аутизъм, в този момент тя е на седем години и по думите на учения, деянията на заболяването са изчезнали изцяло. Тъй като сега в Съединени американски щати е утвърдено единствено едно лекарство (рисперидон и негови аналози) доста родители се обръщат за помощ към различната медицина, като употребяват хомеопатични препарати, пробиотици, разнообразни диети без глутен, лактоза и казеин с вярата, че това ще окаже позитивно влияние върху положението на детето.

Диетата, за която приказва доктор Райд, се разграничава от тези, които са известни досега.
Според нея от менюто на детето-аутист би трябвало да се изключи единствено едно химично съединиение – хранителна добавка, която ускорява усета и аромата – натриевия глутамат (други негови наименования са Е 621, Е 631, хидролизиран растителен белтък).
„ В тялото има рецептори за глутамата, който възбужда нервните кафези и той е нужен, само че единствено в несъмнено количество, изяснява доктор Рийд.
– Много от нарушаванията на развиването на нервната система, като аутизма, евентуално може да бъдат свързани с несъответствието на използването на глутамат. “

Според нея 95% от обработените хранителни артикули съдържат натриев глутамат, само че производителите имат право да не указват съществуването му, в случай че наличието му не надвишава несъмнено равнище.
Макар досега да няма данни, които да удостоверяват научно теорията на Рийд (въпреки че теорията за натриевия глутамат към този момент да съществува), биохимикът счита, че пристигналото в норма положение на 7-годишната й щерка е прегледен образец за верността на концепцията.
Когато щерка й била на 2 годинки, Катрин и брачният партньор й, който работи като клетъчен биолог, почнали да виждат признаци на аутизъм у детето: нервности, продължаващи с часове, стереотипно държание, компликации в общуването и образованието, а също и стомашни проблеми.

Направените проучвания посочили, че детето има междинна степен на аутизъм.
„ Тя живееше в собствен личен свят. Действията й бяха повтарящи се, демонстрираше признаци на невроза на натрапчиви положения и започваше да крещи истерично, в случай че отивахме към у дома по различен път “, споделя майката.
Рийд напуснала работа и почнала да учи действието на другите диети, които се предлагат за деца с аутизъм. Първо изключила от менюто на детето продуктите, съдържащи глутен и лактоза, по-късно добавила магнезий, вит. Д, рибено масло и витаминен комплекс от В групата. Всички тези способи помагали, само че не задълго.

По-късно тя попаднала на публикация, в която се отбелязвало, че въпреки това съединяване да е належащо за предаването на импулсите сред невроните и клетките на други тъкани и е задействано в когнитивните процеси на мозъка, неговият остатък може да провокира разнообразни неврологични нарушавания.
Затова Рийд изключила от храната на момичето продуктите, съдържащи натриев глутамат и по думите й „ признаците на аутизъм изчезнали “. Постепенно детето станало по-социално приспособено, изцяло изчезнало стереотипното държание и се подобрила координацията. Санфорд Нюмарк, доктор от Osher Center for Integrative Medicine на калифорнийския университет, профилиран в лекуването на деца-аутисти, отбелязва, че към този момент няма научно удостоверение на тази доктрина. Той обаче е подготвен да ревизира действието й, защото е виждал позитивни резултати при използването на диета без глутен и казеин.

„ Има доста неща, които не знаем за аутизма – отбелязва той. – Но работата на стомаха и мозъка са тясно свързани и постоянно се случва, че когато избавим детето от стомашно-червни проблеми благодарение на диета, може да се усъвършенства общото му положение. Няма нищо нездравословно в опита да се премине на диета, свободна от натриев глутамат – в случай че се употребяват плодове, зеленчуци и месо, зърнено-бобови храни и се изключат модифицираните хранителни проукти. Това ще е една здравословна диета. “
„ Ние сме длъжни да бъдем отворени към нови подходи в лекуването на аутизма “, счита психиатъра и експерт в региона на неврологията Антонио Хардан от детската болница при станфордския университет.

След като Рийд видяла резултатите от прехода на свободна от глутамат диета при щерка си, тя основава нестопанската Unblind My Mind, която учи действието на питателните артикули върху мозъка. По думите й при 74 от 75 деца, с които тя е работила е било маркирано доста усъвършенстване.
Глутаматите (натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат – всичко това са соли на глутаминовата киселина, Е620 – Е 625) основават изкуствено възприятие за апетит, като подтикват тези центрове в мозъка, които са виновни за усещането и управлението на възприятията.
Глутаматите не основават чувство за благополучие или еуфория, а чувство за вкусова приятност и предпочитание тази приятност да бъде продължена и повтаряна.
Глутаматите са съединения от аминокиселини, които минават от лигавицата непосредствено в кръвта, а от там попадат гладко в мозъка.

Учени от Япония са потвърдили разрушителното деяние на глутамата върху ретината на окото. В дълготрайни опити с животни, на които в храната всекидневно е добавян глутамат, учените са потвърдили, че ретината на животните сензитивно е изтъняла, и в следствие тези животни са изгубили зрението си.
Тъй като глутаматът няма личен усет, а укрепва усета на храната, в която е прибавен, той бива необятно употребен за всичко, което е индустриално създадено.
Глутаматът доставя приятност и наслаждение от храненето, само че той те прави и подвластен. Храни, несъдържащи „ опиата “, биват възприемани като безвкусни.

Продуктите на бързото хранене с изключение на, че са цялостни с глутамат, бъкат и от мазнини. След като са хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, група от откриватели са достигнали до заключението, че животните, употребявани в проучването, губят бързо интелектуалните си качества и краткосрочната памет, за разлика от тези, които се хранят обикновено.
Инфо: lekuvai.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР