Билката Тулси (Tulsi), позната още като свещен босилек“, идва от

...
Билката Тулси (Tulsi), позната още като свещен босилек“, идва от
Коментари Харесай

Аюрведичната билка Тулси (свещен босилек) – как и за какво помага?

Билката Тулси (Tulsi), позната още като „ заветен босилек “, идва от тропическа Азия, само че през днешния ден се отглежда в доста страни по целия свят. Тя е част от индийската аюрведична медицина и дейностите й са разказани първо там.

Тулси е благоуханен шубрак от семейство Lamiaceae, има лек аромат на лимон и лилаво-розови цветове, а листата са овално завършени с леко изострен връх и назъбени краища. Консумира се под формата на хранителна добавка или чай и се употребява като естествено средство при тревога, надбъбречна отмалялост, хипотиреоидизъм (намалена функционалност на щитовидната жлеза), небалансирани равнища на кръвна захар, акне.

В актуалната медицина, през последните няколко десетилетия, са направени разнообразни изследвания от няколко индийски учени и откриватели за фармакологичните резултати на другите елементи на растението Тулси върху имунната система, репродуктивната система, централната нервна система, сърдечно-съдовата и стомашната система, пикочната система и биохимията на кръвта. Изследванията демонстрират, че „ свещеният босилек “ оказва помощ за предотвратяване на органите и тъканите от химически стрес, от индустриални замърсители и тежки метали, физически стрес от дълготрайно физическо натоварване, исхемия (блокиране на кръвния поток), излагане на мраз и несъразмерен звук.

1/4 чаша пресни листа „ заветен босилек “ (шест грама) съдържа:

1 калория
Няма холестерол
0,2 грама натрий
0,2 грама въглехидрати
31% витамин К
6 % витамин А
2 % витамин С
3 % манган
1% фолат
1% калций
1% калий
1% магнезий

За какво и по какъв начин оказва помощ тулси?

При акне - Тулси убива бактерии и повлиява добре инфекции, заради което е отлично естествено средство за лекуване на акне и други раздразнения на кожата. Билката лекува кожни проблеми, както вътрешно, по този начин и външно - и то изцяло безопасно;

Срещу диабет – Изследвания демонстрират, че Тулси може да понижи кръвната глюкоза, да поправя абнормните липидни профили и да защищити черния дроб и бъбреците от метаболитните увреждания, породени от високите глюкозни нива;

Балансира хормоните - Повишените равнища на кортизол (известен като хормона на стреса) могат да бъдат рискови и да оказват огромно въздействие върху ученето, паметта, имунната функционалност, плътността на костите, наддаването на тегло и сърдечните болести. За благополучие, Тулси има невероятната дарба да контролира равнищата на кортизол и да поддържа равнищата на хормоните уравновесени по натурален път;



Облекчава тресчица - Листата на Тулси работят антимикробно и антибиотично - те ни защищават от бактерии и вируси, когато имаме тресчица, това е доказателство, че тялото ни се бори против зараза. Ето за какво, със своите свойства за битка с инфекции, билката оказва помощ на организма да се пребори с нея и за бързо възобновяване на здравето.

Добър източник на витамин К - Витамин К е главен мастноразтворим витамин, който играе значима роля в здравето на костите и сърцето. Това е един от главните витамини, участващи в минерализацията на костите и кръвосъсирването, само че също по този начин оказва помощ за поддържането на мозъчната функционалност, здравословния метаболизъм и клетъчното здраве.

Дентална грижа – „ Свещеният босилек “ се бори с бактериите в устата, които водят до зъбни проблеми като кариес, плака, зъбен камък и неприятен мирис.

Облекчава главоболие - Тъй като Тулси има седативни и дезинфекционни свойства, може да помогне за облекчение на мигрена.

Подпомага здравето на очите - Очите ни са податливи на вирусни, бактериални и гъбични инфекции, които могат да бъдат доста рискови. „ Свещеният босилек “ има силата да се бори с тях. Билката може да помогне при конюнктивит (розово око) и сълзене. Тя също по този начин има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които спомагат за предпазването на очите от увреждане.

Използване: В някои страни листата на Тулси се употребяват за гарниране на храна, сосове и супи. Често се употребява за приготвянето на сокове, ароматизирана вода и чай (в Индия чаят от Тулси се използва като сурогат на кафето). Специфичната билка можете да консумирате като чай (насипен или пакетиран). Предлага се и като хранителна добавка под формата на капсули.

Има ли странични резултати: Изследванията сочат, че Тулси е безвредна за консумация билка и локално приложение. Билколечението без здравна поддръжка и наблюдения не е безвредно решение, бъдете виновни!

Важно: Трябва да имате поради, че билката може да забави съсирването на кръвта, тъй че приемането ѝ, дружно с медикаменти, които също забавят съсирването, може да усилят възможностите за синини и кървене.

При банкет на някакви медикаменти, при подозрения за количеството на консумация на билката, при бременност и кърмене наложително се консултирайте с вашия доктор или фармацевт.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР