Били ли сте в Помпей? Ужасяващо е, защото лавата е

...
Били ли сте в Помпей? Ужасяващо е, защото лавата е
Коментари Харесай

Двама роби стават богаташи в Помпей - как са живели, разкрива реставрираната им великолепна къща - Култура

Били ли сте в Помпей? Ужасяващо е, тъй като лавата е застигнала незабавно града и някои от жителите му са останали по този начин, вкаменени, като скулптури... Днес възобновени остатъци от луксозна къща в Помпей, евентуално принадлежала на двама някогашни плебеи, забогатели от търговия с вино, оферират на посетителите извънреден взор върху елементи от бита на античния римски град, заяви Асошиейтед прес.

Къщата на Ветий (Domus Vettiorum) публично бе отворена за визити след двадесетгодишна реституция. Нов живот е вдъхнат на фреските, които са рисувани по последна мода на интериорния дизайн на процъфтяващия Помпей, преди да бъде заровен от вулкана Везувий през 79 година

Откриването на реставрирания дом е следващ знак за възраждането на Помпей след десетилетия на модерна бюрократична немарливост, наводнения и опустошаване от крадци, търсещи реликви за продажба. То носи задоволство за туристите и възнаграждава специалистите с привлекателния взор към всекидневния живот в една от най-прочутите остатъци от древността.

" Домът на Ветий е като история на Помпей и на римското общество в една къща ", сподели шефът на археологическия комплекс Помпей Габриел Цухтригел, до момента в който представяше предишния месец Стаите Купидон на вилата.

" Тук виждаме последната фаза от помпейската стенна живопис с невероятни елементи, можете да стоите с часове пред тези изображения и да продължавате да откривате нови детайлности ", сподели енергичният шеф на парка пред Асошиейтед прес преди формалното разкриване за аудитория.

" Имаме примес от природа, архитектура, изкуство. Но това е и история на живота в помпейското общество и на процедура на римския свят в този стадий от историята ", добави Цухтгригел.

При реставрацията преди върху стените с стенописи са нанасяни непрекъснато пластове парафин с вярата да ги резервира, заради което " с течение на времето те са се размазали " и са се оформили " доста дебели и непрозрачни пластове, които затрудняват " разчитането " на фреските ", сподели Стефания Джудиче, шеф по реставрацията на фреските. Парафинът обаче в действителност ги е запазил доста.

Според Цухтригел реставрираните стенописи " отразяват фантазиите и въображението, както и паниките на притежателите, тъй като те са живели измежду тези стенописи ", включващи и фигури от гръцката митология.

Кои са били притежателите на вилата? Ветий са двама мъже - Аулус Ветий Конвива и Аулус Ветий Реститутус. Освен че част от имената им са идентична, те са имали и общо минало - не като наследници на римски аристократични фамилии, привикнали с разкоша, а съвсем несъмнено, съгласно специалистите, те са били в миналото плебеи, които са били освободени. Смята се, че са забогатели от търговия с вино. Според някои хипотези двамата били братя, само че това не е несъмнено.

В дневната Зала на Пентей стенна живопис изобразява Херкулес като дете, което убива две змии - илюстрация на епизод от житието на древногръцкия воин. Според митологията Хера, брачната половинка на Зевс, изпраща змии да убият Херкулес, тъй като е гневна, че той е плод на съюза на Зевс със смъртната Алкмена. Цухтригел си задава въпроса дали притежателите на вилата не са разпознали личната си житейска история в облика на Херкулес, който е преодолявал непрекъснато разнообразни провокации през живота си.

След години в иго двамата мъже най-накрая са " имали невероятна кариера и са стигнали до най-висшите етажи на локалното общество, най-малко стопански ", съдейки по изящния им дом и градина, сподели Цухтригел. " Те явно са се пробвали да показват новия си статут и посредством просвета, и посредством картини от гръцката митология единствено с цел да кажат: " Успяхме и към този момент сме част от този хайлайф ".

Архитектурният шеф на реставрациите в Помпей Ариана Спиноса дефинира реставрираната вила като " една от емблематичните къщи на Помпей " освен поради фреските, а и поради архитектурата и цялостното оформление. Мраморни вани и маси с орнаменти обкръжават градината. 

Разкрита в началото при археологически разкопки в края на 19-и век, вилата е затворена през 2002 година за незабавна реституция. След като бе отчасти отворена за визити през 2016 година, тя бе затворена още веднъж през 2020 година за дефинитивна реституция на фреските, пода и колонадите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР