Били ли сте някога в работна ситуация, при която конфликтът

...
Били ли сте някога в работна ситуация, при която конфликтът
Коментари Харесай

Самоконтролът, този полезен принцип на емоционалната интелигентност

Били ли сте в миналото в работна обстановка, при която спорът ескалира отвън надзор? Вероятно. Как хората, забъркани в този сюжет, разпространиха драмата? Бяха ли спокойни, ясни, оптимистични и взаимно уважаващи се? Това са положителни образци за хора, които реагират добре при рецесия.

Другият образец е човек, който има неприятна реакция, избухва и потегля по пътя на обвиняването. Това явно е отровен човек, който елементарно може да отблъсне хората и да съсипе морала на екипа. 

Какъв е верният метод за справяне с такива токсични хора? Това е да използван на процедура един полезен принцип на прочувствената просветеност: самоконтрол. 

Защо самоконтролът е значим? Когато зародят спорове, самоконтролът показва дали човек е в положение да ръководи своите страсти и държание до позитивен резултат. Според гуруто на прочувствената просветеност Даниъл Голман, " драмата е доста ниска, а продуктивността е доста висока "  в работни условия под управлението на такива водачи. 

Ако водачите нямат дарба за самоконтрол, резултатът не е добър. Една от главните спънки, произлизащи от неналичието на самоконтрол, е нефилтрираният яд. Гневът е естествена човешка страст. Но би трябвало да се изрази по здравословен метод. Има място и време за подобаващ яд и всички би трябвало да се научим по какъв начин да го управляваме, или той ще ни ръководи. Самоконтролът се грижи за това.

Самоконтролът е умеене, което може да помогне на водачите да работят спокойни и съсредоточени по време на мощен стрес. Ето три начина, по които водачът може да усъвършенства самоконтрола:

1. Идентифицирайте главните си емоции 

Има ли мощна страст, от която стомахът ви нервно се присвива, обвързвана с скорошно отрицателно събитие? Добра насочна точка постоянно е да помислите добре преди да действате съгласно страстите си.

2. Помислете какво ви кара да загубите хладнокръвие

Помислете за последния път, когато може би сте трансферирали ръба. Какво ви накара просто да загубите самообладание и хладнокръвие? Вероятно е реакция на нещо доста по-дълбоко, само че каквото и да го е провокирало, трябва да се погрижите за първопричината – това е главната страст, която предизвиква нежелани вторични страсти като гняв, боязън, горест или виновност.

3. Вземете мерки 

След като откриете главната причина за загубата на самоконтрола, определете по какъв начин най-добре да прекъснете цикъла, който ви държи в застой. Трябва ли да се организира диалог и с кого? Може би идващият ви метод на деяние е да не действате въобще, а да изслушате разнообразни доверени гледни точки и да осмислите страстите си, преди да вземете друго безогледно решение.

Самоконтролът е от решаващо значение за водачите, тъй като никой чиновник не желае да работи за някой, който не управлява себе си и своите страсти, изключително в сложни моменти. Ръководенето със боязън, крясъци и тормоз е стар бит, който няма място в сегашната обществена стопанска система, която цени взаимоотношенията, съдействието и достоверността. 

Източник: Марсел Швантес, основател и шеф човешки запаси на Lidership from the core, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР