Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света, показват данните

...
Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света, показват данните
Коментари Харесай

Бил Гейтс събори Джеф Безос от върха и отново е най-богатият човек в света

Бил Гейтс още веднъж е най-богатият човек в света, демонстрират данните в Bloomberg Billionaires Index. След над две години на второ място съоснователят на Microsoft съумя да детронира от върха  създателя на Amazon Джеф Безос, заяви economic.bg.

За триумфа на Гейтс роля има и Пентагона. На 25 октомври военното министерство взе решение да даде на Microsoft контракт за даване на облачни услуги на стойност 10 милиарда $, отхвърляйки офертата на Amazon. Оттогава насам акциите на Microsoft нарастнаха с 4%, с което положението на Гейтс набъбна до 110 милиарда $. За същото време книжата на Amazon поевтиняха с 2%, което прави чистото положение на Безос 108.7 милиарда $.

От началото на годината акциите на Microsoft означават растеж от 48%, което усилва с 1% каузи на Гейтс в компанията. Останалата част от неговото положение идва от продажба на акции и вложения, направени през годините.

Гейтс за малко изпревари Безос в границите на дневната търговия предишния месец, откакто Amazon означи първият си спад на облагата за тримесечието от две години насам, само че след това акциите на най-големия търговец на дребно съумяха да компенсират загубите.

Джеф Безос би бил доста по-богат, в случай че той и някогашната му брачна половинка Макензи Безос не се бяха развели. Двойката разгласи раздялата си през януари, при която Макензи получи четвърт от притежанията им в Amazon към юли. В петък нейното чисто положение доближи 35 милиарда $. В същото време Гейтс може би в никакъв случай нямаше да загуби първото си място, в случай че не беше неговата благотворителна активност. Милиардерът е дарил над 35 милиарда $ на фондацията на името на него и брачната половинка му Мелинда от 1994 година насам.-->

Наскоро Гейтс разяснява предлагането за в допълнение облагане с налози на най-богатите американци на някои кандидат-президенти на Демократическата партия, акцентирайки, че той към този момент е платил над 10 милиарда $ в налози. Според него, в случай че сумата се удвои, това не би било проблем, само че „ когато казвате, че би трябвало да платя 100 милиарда $, то тогава стартирам да си върша сметки с какво ме оставяте “.

Индексът на Bloomberg наблюдава положението на най-богатите 500 индивида в света и се обновява всеки ден след края на борсовата сесия в Съединени американски щати. На трето място в класацията е най-богатият човек в Европа – магнатът в първокласния сегмент Бернар Арно, със положение от 102.7 милиарда $.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР