Бижутата са стара страст на човечеството още от най-древни времена.

...
Бижутата са стара страст на човечеството още от най-древни времена.
Коментари Харесай

Най-опасните бижута, които предизвикват алергии

Бижутата са остаряла пристрастеност на човечеството още от най-древни времена. Стремежът да се изрази характерността по всевъзможен метод става с изключение на с облекло, прическа, също с бижута, които концентрират вниманието най-силно.

Днес бижута могат да се намерят в най-различни форми и състав на материала, от който са направени. Точно това ги прави освен красиви и забавни, само че в някои случаи рискови за здравето.

Те са причина за поява на алергии към някоя от съставките, само че положителната вест е, че тялото постоянно ни предизвестява за непоносимостта си към бижуто.

Най-често алергия се получава към никела, който е доста постоянно срещана добавка към разнообразни сплави. Много постоянно се среща като съставна част в златните бижута, тъй като е на ниска цена и има свойството да избелва, а също така се отличава с твърдостта си.

Заради това даже бижута от благородни метали като злато, сребро, платина могат да провокират алергични реакции поради вложените в тях сплави от благородни и елементарни метали.

Зачервяването на мястото, където бижуто се допира до кожата или минава през нея, какъвто е случая с обеците, е първият симптом, че има проблем и инфектиране. Може на мястото да се появи гной, което постанова незабавно да се отстрани рисковото украшение и да се дезинфекцира мястото.

 Най-опасните бижутa

Други признаци за нетърпимост са мощен сърбеж и червен обрив. Освен никела, други сплави, предизвикващи алергични реакции, са тези с добавки от хром, манган, кобалт, мед, цинк и други метали, които се прибавят към благородните.

Има и случаи на алергии към бижута най-често от злато. Причина за тях могат да бъдат освен орнаментите от други метали, най-често никел, само че и фактът, че бижуто не смъква при измиване на ръцете, къпане и други. В декорациите на бижутата обаче има останки от детергенти, които проникват в кожата и провокират тези пристъпи на алергии.

Добрата грижа за бижутата от благородни метали, свалянето им през нощта или при потребление на разнообразни химикали и препарати, както и съкращаване на времето за носене на съответния накит.

За да се предотвратят такива случаи бижутата даже от благородни метали би трябвало да се смъкват и изплакват с вода и в никакъв случай да не се носят, когато се употребяват домашен препарати с химикали. Алергиите нормално не са към метала злато или платина, а към ниското качество на бижуто, което значи, че благородният метал е с ниско наличие в накита.

Купуването и носенето на бижута от неблагородни метали и с незнаен генезис е по-добре да се заобикаля въобще. В това число са и стоманени каишки за часовници, огърлици, гривни и други.

Вижте по какъв начин да почистим яке от естествена кожа и какви бижута да носим съгласно зодията?

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР