Бижута, писма, официални документи - най-голямата изложба, посветена на екзотичната

...
Бижута, писма, официални документи - най-голямата изложба, посветена на екзотичната
Коментари Харесай

В Холандия откриха изложба, посветена на Мата Хари

Бижута, писма, публични документи - най-голямата галерия, отдадена на екзотичната танцьорка и куртизанка Мата Хари, разстреляна за шпионска активност във Франция през Първата международна война, бе открита в родината й Холандия, съобщи Агенция Франс Прес.
 
В изложбата за пръв път са събрани 150 военни архивни документа, фотоси и персонални движимости, които показват историята на пристигналата през 1903 година в Париж 27-годишна танцьорка, чийто невъобразим досега метод на танцуване привлякъл публичното внимание.
 

С нищожно облекло, в някои случаи съвсем гола, тя завъртяла главите на доста мъже.
 
 Guliver/Getty Images

Изложбата, отдадена на Мата Хари, която е показана в чувствени пози върху големи снимки, в музея на Фризия в Леуварден в северната част на Холандия ще продължи до 2 април 2018 година Върху фотосите тялото й е покрито само с бижута и дребни части плат.
 
" Изложбата демонстрира историята за световноизвестна танцьорка, която в края на краищата е копрометирана, за звезда преди военния спор, станала негова жертва ", съобщи кураторът в музея Ханс Грьоневег.

 
 Guliver/Getty Images

Мата Хари танцувала разголена и се е срещала с министри и авторитетни военни. В началото на 1916 година натрупала задължения.
 
Германски посланик й предложил да ги покрие в подмяна на поверителна информация и тя се съгласила. Така станала сътрудник Н 21. На 15 октомври 1917 година Мата Хари, чието същинско име е Маргарета Зеле, е разстреляна за шпионска активност на 41-годишна възраст.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР