Бих казал на бате Бойко: опитаха се в Скопие да

...
Бих казал на бате Бойко: опитаха се в Скопие да
Коментари Харесай

Самуил Ардити алармира Бойко Борисов за голям капан за България

Бих споделил на бате Бойко: пробваха се в Скопие да Ви вкарат в капан - не съумяха. Сега са подготвили нов капан, нова клопка, и в случай че този монумент ще отиде в Израел с този текст, тогава Бойко ще влезе в една клопка. Защото има евреи от Скопие, те готвят огромни искове против България. С този надпис България си подписва присъдата, тука България се съгласява, към този момент дело няма да се води - тя признава своята виновност. Това съобщи Самуил Ардити, един от 48-те хиляди избавени от депортиране български евреи през Втората международна война, представен от Канал 3.
 

Той сподели в студиото квалифицирания текст за плочата за Паметника на спасението, който през септември ще бъде открит в Тел Авив като признателност за спасението на 48 000 български евреи. В него написа на български и на британски следното: " ние скърбим за тези повече от 11 000 евреи от Северна Гърция и елементи от някогашна Югославия, намиращи се под българска администрация, които бяха депортирани и убити в лагера на гибелта Треблинка ", написа Блиц.
  
" Тогава пригответе всяко семейство в България 50-60 лв. да платите тези компенсации, вместо да купите месо, кашкавал за децата ви. Този надпис би трябвало да бъде демонтиран незабавно, тъй като е противозаконен. Отправям зов към хора, които ме гледат и които имат достъп до Бойко Борисов: да не пътува до Израел с този неприличен, противозаконен и анти-български текст. Защото това е клопка и ще има огромни финансови претенции против България ", моли Самуил Ардити.
 
" В текста не се споделя и кой е основният избавител - цар Борис III. Казват ми приятелите: той е в " други ". Изтриха един цар с гума! Пишат там " българска администрация ". Това не са почтени хора, това са измамници - трябваше да пишат " българска гражданска администрация ", сподели Самуил Ардити.
 
Той описа за извършеното лично следствие кой е подготвил текста за плочата. " Моите приятели се обърнаха към община София, попитаха кой написа този текст, кой е основател - те споделиха " ние не знаем нищо, идете при Външното министерство ". Там споделиха: " Идете в общината! " Ни лук яли, никой не знае нищо какво става ", разкри Самуил Ардити.
 
" Но аз имам сведения - дружно с мен в България пристигна делегация публицисти от Израел, те български не знаят. Кой им изясни какво става - израелската посланичка. Тя им изясни анти-българската позиция. Тя сподели на една от журналистките, че за този надпис е имало съвещания, имало пазарлъци и най-после се съгласили за този надпис. Тази журналистка се връща в Израел, написа публикация, аз намирам публикацията. Значи имало е съвещание, това се крие сега в българското общество ", сподели Самуил Ардити.
 
По негова информация от страна на Израел в тези договаряния е взела участие израелската посланичка в София и " Яд Вашем ". " От страна на България бих споделил организация " Шалом ", може би Външното министерство са взели участие в тези договаряния ", уточни Самуил Ардити.
 
Той се обърнал в българската легация в Тел Авив, там му споделили, че съгласно българските закони за всичко, което касае паметниците, отговорник е министърът на културата. " Писах писмо до господин Боил Банов, не получих отговор ", продължи Ардити, който през 2016 година изпрати отрито писмо до президента на Израел Реувен Ривлин поради изявлението му, че България не е избавила евреите от Македония и Тракия.
 
" Трябва да отбележа, че господин президентът на Израел не ми отговори, не му подхожда да ми отговори. За мене той не е президент на Израел - аз свърших с него, това е! ", безапелационен бе Самуил Ардити.
 
" Аз пазя Майка България, аз опазих Майка България - той е измамен, какво схваща от история? Дойдоха неговите домашни историци от лявото пространство и го насъскаха, каквото му споделиха, той го сподели. Да бях аз българския президент, щях да му кажа: " Господине, ние спасихме 50 000 евреи! Ако искаш да дойдеш тука да приказваш против България - остани си у дома ", сподели Самуил Ардити, като акцентира, че Македония като част от капитулирала Югославия, тогава е окупирана от Германия, а не от България.
 
" Мога доста да приказвам, само че в резюме: първо, Македония не е България, Македония не е присъединена към България публично. Богдан Филов води агитация, споделя на българите по какъв начин германците ще ни дадат Македония, в случай че им дадем евреите. Това е една лъжлива агитация - германците не признават, че България има право в Македония на някаква военна пълномощия, на политическа пълномощия, тъй като в Македония има раздел на юрисдикциите.
 
България всичко на всичко има гражданска администрация - тук ще строи мост, тук ще строим учебно заведение, по този начин ще платим на учителите, такива налози ще наложим. Това е гражданска администрация. И никога България не е виновна за депортацията (на евреите от Македония). Македония не е българска територия.
 
Второ нещо: доста хора споделят, без нищо да схващат, без да са учили история - България трябвало да даде гражданство на евреите (от Македония).
 
Да, България може да дава гражданство, да вземем за пример българската конница когато влиза в Южна Добруджа и те дават на евреите там българско гражданство. И тогава, когато Белев (Александър Белев, българския комисар по еврейските въпроси) подписва съглашението с Данекер   на 22 февруари 1943 година, той написа, че ще бъдат изселени евреи от новите земи - Тракия и Македония. А Добруджа - Белев знае доста добре, там евреите имат българско гражданство и цар Борис не дава български евреи. Това е! ", безапелационен е Самуил Артити.
 
" Не България, германците завладяват Македония - хората не могат да схванат и приказват нелепости. Те са разгромили сръбската войска, тъй че тази територия е немска. И евреите там са югославски жители - Югославия е окупирана страна от германците, тъй като Югославия подписва цялостна капитулация. Македония не е българска и евреите там не са български жители ", акцентира той.
 
" Ние, българските евреи, сме постоянно били на страната на България. Ние бяхме ционисти, само че в това време и български патриоти. Ние заровихме повече хора като съответствие към българите по бойните полета: 952 души - офицери, подофицер, редови войници, заровихме в бойните полета за свободна, самостоятелна и обединена България ", напомни Самуил Ардити.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР