Бих искала да ви поздравя за влизането в сила на

...
Бих искала да ви поздравя за влизането в сила на
Коментари Харесай

Д-р Карин Кнайсл: България и Македония показват как функционират добросъседските отношения


Бих желала да ви поздравя за влизането в действие на контракта за добросъседство сред България и Македония - той е един доста добър образец за това по какъв начин две прилежащи страни, без всяка от тях да се намесва в работите на другата страна, могат да покажат по какъв начин действат добросъседски връзки.

Това съобщи федералният министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия доктор Карин Кнайсл на брифинг в Министерство на външните работи, даден дружно с българския й сътрудник Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще поддържа страната ни за това, се разбра от думите на министър Карин Кнайсл.

Бе изразено задоволството от австрийската страна, че измежду целите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз са тематиките за младежта и тактиката за приобщаването на страните от Западните Балкани. Австрия счита, че е нужна необятна промяна, с цел да се подсигуряват външните граници на Европейски Съюз и да се помогне на страни като България, сподели още доктор Карин Кнайсл.

Външният министър на България Екатерина Захариева поздрави австрийския си сътрудник за рождения й ден през днешния ден и увери, че се радва за общите цели, които имаме с Австрия. „ Разбира се говорихме за Западните Балкани. Общо бе разбирането, че европейската вероятност е единствената опция за непоклатимост, разцвет и народна власт на страните от Западните Балкани и дружно ще работим с Австрия в тази посока ”, акцентира Захариева. Двамата външни министри са говорили също за общата политика за леговище и за смяната на Дъблинския правилник, за който България смята, че посредством Председателството си ще постави всички старания за реализиране на общ метод и единодушие по тази дълго обсъждана и сложна за реализиране политика.

„ България смята, че би трябвало да се работи бързо и за политиката за връщане на противозаконните емигранти в страните по генезис, т.е. дружно да работим за това ”, уточни Захариева. И продължи: Новата политика за бежанците би трябвало да работи и в рецесия, а не да се постанова, както се случи през 2015 година, да се взимат незабавни ограничения за релокация и квоти, които, за жалост, разделиха мнението в Европейски Съюз - една от аргументите за по-трудното реализиране на единодушие по това досие.

Българският външен министър означи, че ще стартират диалози по време на българското председателство за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, които ще продължат и по време на австрийското председателство. Тя увери, че ще работят по този начин, че да няма никакъв празен ход и закъснение сред едното и другото председателство през 2018 година

Има елементи в позициите на България и Австрия във връзка с Турция, само че и много общи неща, по този начин стартира отговора си Захариева на въпрос дали и двете страни имат идентични позиции във връзка с европейската интеграция на южната ни съседка.
 Вицепремиерът Екатерина Захариева Вицепремиерът Екатерина Захариева / БГНЕС
За България Турция е значим сътрудник в битката с тероризма, за рецесията с бежанците, сподели тя. След подписването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция през 2016 година натискът върху българската граници от страна на бежанци и противозаконни емигранти е намалял с 80%, посочи външният ни министър. Захариева акцентира също, че Турция е и значим стопански сътрудник на България, както и в енергийната диверсификация, само че участието в Европейски Съюз изисква осъществяване на ясни условия, които няма по какъв начин да се заобиколят - във връзка с спазването на върховенството на правото и опазването на правата на индивида.

И двамата външни министри споделиха, че разговорът с Турция е доста значим. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР