BIGFORK, Монт. (AP) — След 17 години в Сената на

...
BIGFORK, Монт. (AP) — След 17 години в Сената на
Коментари Харесай

Фермер от Монтана с плосък плот и достатъчно лобистки пари стои между контрола на Републиканската партия и Сената

BIGFORK, Монт. (AP) — След 17 години в Сената на Съединени американски щати, демократът Джон Тестър е добре позната стока в Монтана — елементарен зърнопроизводител с плосък връх и деликатно култивирана известност на сдържан.

The 67-годишният народен представител се усмихваше и се смееше през тълпата на събитието за Деня на ветераните в Бигфорк, малко градче на езерото Флатхед, където популацията се е нараснало през последните години. Той беседва с ветерани, които го подкрепяха, и с някои, които не го подкрепяха, след което застана зад катедрата във физкултурния салон на Bigfork High School, с цел да разпространява най-голямото си скорошно достижение: разширено федерално опазване на здравето за милиони ветерани, изложени на отровен пушек във военни „ изгарящи ями “. „

Тестър оцеля след три близки избори и изменен народен политически пейзаж, с цел да се появи като единственият демократ, който към момента заема висок пост в Монтана. Изборите през 2024 година носят евентуално най-тежкото му предизвикателство до момента: републиканците, единствено две места по-малко от Сенатският надзор се чака да похарчи десетки милиони за атакуващи реклами, представящи го като вътрешен човек във Вашингтон, очернен от лобистки пари.

Изгонването на Тестър също би закрепило републиканската брава върху щат, който гласоподава с преобладаващо болшинство за републиканеца Доналд Тръмп през президентските избори през 2020 година

Тестър влезе в Сената, откакто продаде гласоподавателите на Монтана за своята достоверност, а посланието на някогашния преподавател в гимназиален оркестър не се е трансформирало доста. Той към момента се смесва комфортно с членове на синдикатите, фермери и ветерани, има досие да работи от тяхно име и споделя, че сърцето му остава твърдо в слабонаселеното си положение, голямо пространство, което се простира от сухите Големи равнини до буйните гори на тихоокеанския северозапад.

Все отново достоверността е по-трудно да се продаде, когато си станал най-хубавият събирач на средства във Вашингтон. Той завоюва съвсем 20 милиона $ за изборите следващата година, класирайки Тестър на шесто място измежду претендентите за Сената в цялата страна, съгласно данни на Федералната изборна комисия до септември. Тестерът настоя, че парите не са го трансформирали, че той даже не знае от кое място идват всички.

„ Не мога да ви кажа кой ми подарява. Дори от щата Монтана не мога да ви кажа кой ми подарява, тъй като не виждам този лист “, сподели той в изявление. " Не е значимо. Вярвам, че тези хора имат вяра в мен и аз ще продължа да правя същата работа. “

Докладите за акцията му разкриват обилие от лобистки пари, каквито рядко идват от хора, които не желаят нещо, и все пак пътуването на законодателя от новобранец до страшилище за набиране на средства значително беше по нужда. С решението на сенатора Демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин да не се кандидатира за нов мандат, Тестър се трансформира в съществена цел за водача на малцинството в Сената Мич Макконъл, R-Ky., и неговата огромна интервенция за набиране на средства.

Стремежите на Макконъл още веднъж да бъде Лидерът на болшинството може да затъне, в случай че се развие първична борба сред неговия помазан претендент в Монтана, американския военноморски тюлен Тим Шийхи, и представителя на Съединени американски щати Мат Розендейл, един от крайнодесните членове на Камарата, който измести републиканеца Кевин Маккарти от Калифорния като ръководител на Камарата. Десетки щатски законодатели насърчиха Розендейл да влезе. Той се кандидатира против Тестър през 2018 година и загуби макар големия напън от страна на тогавашния президент Тръмп.

Републиканското единение идващия ноември ще стесни пътя на Тестър към успеха, изключително в случай че той е жигосан като вътрешен човек във Вашингтон. С натрупването на старшинство и въздействие – и с повишаването на разноските за избори в цялата страна – потокът от парични средства от предизборната акция, който течеше към Тестър, го направи уязвим за офанзиви.

Мощността на казуса с достоверността даже в личната му партия беше изложен по време на неотдавнашно кметство, проведено от Тестър в крепостта на демократите Бът, където група деятели го притискаха неведнъж да призове за преустановяване на огъня във войната Израел-Хамас. Депутатът, който оглавява подкомисията по бюджетните заеми на Сената за защита, отхвърли молбите им, заявявайки, че Израел има право да се отбрани против нападението на Хамас на 7 октомври.

Това разгневи Ноа Сол от Мисула, който сподели, че два пъти гласоподава за Тестър и поддържа последното преизбиране на демократа, като организира телефонни позвънявания и записва гласоподаватели. Студентът по здравна сестра начерта права линия сред даренията за акцията на Тестър от лобисти на отбранителната промишленост и опълчването на Тестър на прекратяването на огъня.

След като стана ръководител на комисията през 2021 година, Тестър получи над 160 000 $ дарения от чиновници и комисии, представляващи отбранителната промишленост. Даренията пристигнаха в решителен миг както за бюджета за защита, по този начин и за Lockheed Martin, които се възползваха от 1,8 милиарда $ за изтребителя F-35, който подкомисията на Тестър прокара като част от пакет за военни разноски.

Сол даде обещание да не да помогне на Тестър на тези избори, в случай че той не промени позицията си за преустановяване на огъня. Сол призна, че това може да е от изгода за републиканците.

„ Всички те си облизват позициите поради обстоятелството, че измежду неговите гласоподаватели (на Тестер) има възходяща група, която не е съгласна с него “, сподели Сол. „ Голямото му нещо е: „ Аз не съм като тези републиканци. Аз съм същински гражданин на Монтана, който просто отива във Вашингтон, с цел да се бори за хората, които гласоподаваха за мен. “ Но наподобява, че той е изгубил опора. “

Тестър отхвърли всяка концепция, че даренията за акция повлияват гласа му или че той се промени фундаментално от 2006 година насам. Той също по този начин отхвърли нараствания напън върху него след напускането на Манчин.

Проблемите с ветераните отекват в Монтана, която има втория най-голям % на ветерани в Съединени американски щати измежду възрастното цивилно население, съгласно Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати. Тестър ръководи комисията по въпросите на ветераните в Сената.

„ Взимам образци непосредствено от ветераните на този щат “, сподели Тестър пред събранието в гимназията Bigfork.

На първия ред седеше Тери Бейкър, който е служил във войната във Виетнам и гласоподава срещу Тестер първия път, когато се кандидатира. Подкрепата на Тестър за ветерани трансформира Бейкър в покровител. Той сподели, че законодателят остава единственият демократ, за който в миналото е дал своя вот.

„ Той беше голямо преимущество за всички групи на ветерани “, сподели 72-годишният Бейкър от Kalispell. „ Фактът, че в Монтана има голямо количество ветерани, това ще помогне на Тестър. “

Самата Монтана се промени доста, откогато Тестър пристигна на поста. Има приток на новодошли от Аризона, щата Вашингтон, Калифорния и Тексас. Земеделските земи се поддават на подразделения, даже когато градове като Боузман и Мисула имат жилищни рецесии.

Политиката на щата се заклати надясно. Когато Тестър влезе в Сената, демократите заемаха съвсем всички изборни длъжности в Монтана, от губернатор, държавен секретар и основен прокурор до две от трите места в Конгреса на щата. От изборите през 2020 година това се свежда до мястото на Тестер.

Републиканските щатски законодатели маневрираха несполучливо, с цел да попречат на възможностите му за четвърти мандат тази пролет. Те предложиха промени в изборните правила, които биха разрешили единствено на първите двама претенденти да напреднат от първичните избори в Сената следващата година. Това евентуално щеше да попречи на претендентите на трети страни да не вземат участие в гласуването на общите избори и би могло да насочи изборите към републиканците.

Миналите надпревари за мястото на Тестър бяха задоволително близки, някои републиканци упрекнаха претендентите на трети страни за успехите на демократите. Безпокойството, че може да се случи още веднъж, не може да бъде подценено. Председателят на Либертарианската партия в Монтана Сид Дауд разгласи в понеделник, че се включва в конкуренцията за Сената следващата година, като увеличи опасенията на републиканците за спойлер от трета страна. измъчваше своя предходник, три мандата сенатор Конрад Бърнс, поради околните връзки на републиканеца със „ суперлобиста “ Джак Абрамоф. Абрамов беше вкаран в пандиза за скрит план и машинация. Не бяха повдигнати обвинявания против Бърнс, някогашен аукционер на наедрял рогат добитък, който отхвърли рецензиите по въпроса като „ остарял политически простак “. най-големият адресат на лобистки дарения измежду членовете на Конгреса. В момента той е на второ място с $407 000 вноски от лобисти, което го слага тъкмо зад сенатора Демократическа партия от щата Вашингтон Мария Кантуел, съгласно изследователската група OpenSecrets.

Тези директни вноски не включват милиони долари, които се чака да бъдат изхарчени върху конкуренцията от външни групи, в това число страхотната интервенция на Макконъл и сравними демократични организации.

Досега нищо не демонстрира, че парите, които текат по пътя на Тестър, са повлияли на вземането на решения или че е направил нещо неправилно. Все отново републиканците подчертаха връзките с лобистите в рекламна акция, стартирана по-рано този месец, която декларира, че „ след съвсем две десетилетия във Вашингтон Джон Тестър се е трансформирал. “

Тестър предложения всеки, който счита, че се е трансформирал, да излезе и „ бери камък " във фермата покрай дребния град Биг Санди, който ръководи със брачната половинка си Шарла. Той сподели, че към момента е наясно, че в Монтана всяка връзка с гласоподавателите е жизненоважна.

По неговия метод на мислене, което прави достоверността типът нещо, което парите не могат да купят.

„ Това е положение на око до око “, сподели той.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР