Библията е най-известната и четена книга на всички времена. Тя

...
Библията е най-известната и четена книга на всички времена. Тя
Коментари Харесай

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с Библията

Библията е най-известната и четена книга на всички времена. Тя съставлява сбирка от текстове, считани за свещени както от християнството, по този начин и от юдаизма.

Неслучайно точно Библията е първото всеобщо отпечатано литературно произведение, а въздействието ѝ върху международната история и западната просвета е голямо.

И до през днешния ден книгата е обект на всевъзможни тълкувания, като някои от теориите, свързани със свещените текстове, са меко казано странни.

Вавилонската кула

Според Стария завет, след Всемирния потоп хората решили да построят град и голяма кула, благодарение на която да доближат небето. По това време всички говорили на един език. Бог, наблюдавайки протичащото се, решил да обърка речта им, тъй че към този момент да не могат да се схващат и ги разпръснал по света.

The Building of the Tower of Babel by Marten van Valckenborch I (1534–1612). Collection & Credit: Towneley Hall Art Gallery & Museum.
— Archaeology & Art (@archaeologyart)
Някои откриватели позволяват, че в основата на мита за Вавилонската кула стои действително съществувал храм, повдигнат в чест на месопотамското провидение Мардук.

Съществува и друга, надалеч по-необичайна доктрина. Според нея, кулата в действителност представлявала устройство за изстрелване на водородни бомби, благодарение на които човечеството унищожавало метеорити, представляващи евентуална заплаха за планетата ни. Оръжието било оставено на хората от антична и извънредно развита в софтуерно отношение цивилизация, изчезнала преди хилядолетия. Въпреки че не съществуват безусловно никакви доказателства в нейна поддръжка, въпросната доктрина се радва на изненадващо огромна известност в интернет.

Съдбата на Содом и Гомора

Една от най-известните прояви на Божия яд, разказани в Библията, е унищожаването на Содом и Гомора. Те били изпепелени от огън и жупел, повода за което станали греховете, осъществени от жителите на двата града. Споровете дали те в действителност са съществували не престават и до през днешния ден. Една от най-популярните теории гласи, че Содом се намирал покрай Мъртво море, на територията на модерна Йордания и бил погубен от астероид, експлодирал на няколко километра над земната повърхнина. Учените позволяват, че „ огненият и серен дъжд “, разказан в Библията, в действителност бил формиран от части от галактическото тяло.

Destruction of Sodom and Gommorah

If you are interested in commissioning an oil painting on canvas of this art print, please send me an email at [email protected].

Dramatic painting of the tale recorded in Genesis:
— Caperton Classic Art (@CapertonFineArt)
Някои хора обаче имат вяра в една надалеч по-фантастична доктрина. Според тях Содом и Гомора били изпепелени от атомна бомба, а самото нахлуване било осъществено от извънземни.

Пътуване във времето

Възможно ли е в Библията освен да са разказани случаи на пътешестване във времето, само че даже и да има препоръки по какъв начин да бъде осъществено сходно странствуване? Някои фенове на тайните теории са уверени, че това е самата истината. Те считат, че свидетелства могат да бъдат открити в разказите за оракул Иеремия, който е най-известен с това, че предсказал рухването на Йерусалим.

Сред поддръжниците на въпросното съмнение е известният публицист Ерих декор Деникен, който е създател на няколко книги, отдадени на тематиката за така наречен палеоконтакти (идеята, че преди хилядолетия Земята е била посещавана от извънземни).

В интернет пък могат да бъдат открити редица публикации и видеоклипове, в които се изяснява по какъв начин пътуването във времето е „ изобретено “ от Бог, а някои исторически персони, измежду които Адолф Хитлер, се пробвали да усвоят тази технология. Никак не е изненадващо, че множеството „ доказателства “, които създателите на тези материали показват, нямат съвсем нищо общо с действителните исторически обстоятелства.

Посетител от Марс

Всемирният потоп е именито събитие, разкази за което участват в редица митологии, както и в Библията. От дълги години въпросът дали това пагубно злополучие е освен това от легенда е обект на разпалени диспути. Някои учени настояват, че зад преданията стои прелом, случил се в региона на Черно море или античния град Ур. Други пък ги свързват с митичния остров Атлантида.

An ancient tablet may tell the real story of the flood referenced in Noah's Ark:
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Една от най-налудничавите теории гласи, че Потопът в действителност се случил на Марс. Наводнението принудило водача на тамошната цивилизация Ной да сътвори великански галактически транспортен съд, благодарение на който съумял да доближи Земята. Заедно със себе си той взел и доста представители на локалните флора и фауна. Така Ной колонизирал нашата планета и направил редица генетични опити, кръстосвайки земни с марсиански типове.

Изненадващо или не, по тематиката са написани няколко книги, което по никакъв метод не трансформира обстоятелството, че теорията не е нищо повече от композиция сред псевдонаучни „ данни “ и откровени измислици.

Иисус Христос и основаването на интернет

На 29 октомври 1969 година в Менло парк, Калифорния, представители на американската Агенция за комплицирани проучвателен планове вършат проява на връзка сред компютри, свързани в мрежа (по-късно тя става известна под името ARPANET). Събитието се оказва преломен миг в развиването на технологиите, защото точно то стои в основата на основаването на интернет. Вероятно се чудите какво общо има всичко това с Библията. Отговорът на този въпрос ще ви изненада.

Съществува доктрина, съгласно която концепцията за световната мрежа е доста по-древна и е на самия Иисус Христос. Привържениците на това изказване считат, че той предсказал с безспорна акуратност основаването на интернет в така наречен „ Притча за мрежата “, упомената от деятел Матей в неговото Евангелие. Експертите единомислещо дефинират текста като алегорично съпоставяне сред рибарска мрежа и Страшния съд, само че по някаква причина поддръжниците на теорията виждат в него знамение за софтуерната гражданска война, провокирана от интернет.

Райската градина

През вековете доста хора на вятъра се опитвали да отговорят на въпроса дали Райската градина е освен това от мит. Според Библията, тя била унищожена при Всемирния потоп. Някои откриватели считат, че градината в действителност е съществувала и се намирала някъде сред Турция, Армения и Грузия.

Други обаче не са съгласни с това съмнение и са уверени, че истината е надалеч по-шокираща. Според тях Райската градина не просто към момента съществува, само че и е населявана от извънземни, както и от нацисти, избягали от Германия след края на Втората международна война. Те прибавят, че тя се намира на към 1200 км. под повърхността на окръг Джаксън в американския щат Мисури. Въпросната доктрина е обвързвана с концепцията, че Земята е куха и във вътрешността ѝ се крие цялостен чужд свят.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР