Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев поради

...
Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев поради
Коментари Харесай

Адв. Кашъмов: Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев, a Радев не подпише указ

Би било необичайно и смущаващо, в случай че Висш съдебен съвет освободи Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт, а президентът не извърши конституционното си обвързване да приложи това решение посредством декрет. Не виждам какво би било основанието да се вземе такова решение. Това сподели юрист Александър Кашъмов пред Нова нюз.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 396
" От самото начало на избора на Гешев имаше публично познание кой спри зад него. Години наред той не личеше да беше угрижен за правата на жителите, тъй като прокуратурата не произнесе неоправдателни присъди за политици. Гледахме театровиден театър, в който в случай че прокуратурата желае вади на бял свят данни за персоналния живот, в други въобще не знаем какво става. Това се отнася и до " Барселонагейт ". Изведнъж се оказа, че е доста стойностен проблем, откакто години наред топката беше тупкана. Имаше даже отвод да бъде формирано досъдебно произвеждане по този случай ", съобщи той. 

По думите му отвод от издаване на президентски декрет постоянно е на ръба на съблюдаване на Конституцията. " Доколкото може да се реши, че президентът има такава власт, тя е обвързвана с достолепието, честността, моралните качества на един претендент. При избор на нов основен прокурор ще бъде забавно по какъв начин ще бъде определена парламентарната квота ", разяснява Кашъмов.

Според него желанието за реализиране на конституционното болшинство е прераснало в стряскане, поради фигурите, които се оказват отпред на промяната. " Не би трябвало да се обезкуражават носителите на промяната. Фигурата на основния прокурор би трябвало да остане, премахването му е екзотична концепция. За такова решение би трябвало да има съществени аргументи. Реформата може да премине по бърз метод.Трябва цифрата 7 да се размени с цифрата 3 - мандатът не е съответен. Обсъждано е да се обособят окръжни прокурори, които да са едновластни, само че това би довело до феодализация. Механизмът за следствие на основния прокурор е знак на промяната, а не нещо, което ще се постанова да се повтаря постоянно ", акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР