БГНЕС За нова измамна схема с обяви за дърва за огрев

...
БГНЕС
За нова измамна схема с обяви за дърва за огрев
Коментари Харесай

Измамници намират жертви с обяви за дърва за огрев в интернет

 БГНЕС За нова лъжлива скица с разгласи за дърва за огрев в интернет, предизвестяват от полицията.

Как работи схемата: участниците се възползват от обществените мрежи и уеб страниците за разгласи и разгласяват в тях известия за даване на стока или услуга – най-често те са за доставяне с дърва за огрев. От подправени профили, измамниците публикуват разгласи, дават единствено телефон за връзка.

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи мечтаното. Идва и изискването – авансово капаро за превоз или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени посредством пощальон. Едва след време, когато купувачът не получи мечтаната стока или услуга, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не подвига телефоните, той схваща, че е станал жертва на машинация.

Полицията насочва зов – не се доверявайте на сходни разгласи, никога не изпращайте пари на непознати хора, без значение, че в текста на известието е изписан телефон. Важно е жителите да знаят, че капаро се дава само и единствено след подписан контракт, в който са маркирани адресите и данните на двете страни. 

По никакъв метод купувачът не е предпазен от вписаното в разписката съображение за превода - предплата за доставка, тъй като това не е контракт, a куриерът няма по какъв начин да знае ангажимента ви с отсрещната страна и надлежно не може да ви подсигурява, че получателят на парите не ви мами.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР