БГНЕС Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все

...
БГНЕС
Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все
Коментари Харесай

Какви ограничения ни очакват ако България влезе в оранжевата зона на Ковид-19?

 БГНЕС Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, само че наклонността е, че до 7 - 10 дни ще навлезем в така наречен " оранжева зона " или второ равнище на заплаха - над 100 случая на 100 000 души. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор на среща при президента Румен Радев за положението и трендовете на развиване на пандемията.

Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването има създаден проект за разновидностите за разпространяване на вируса, в това число и за най-тежката обстановка. Планирани са всички нужни ограничения, в това число и за работата на здравната система - болнична помощ, незабавна помощ, медикаменти. Има и създаден към този момент протокол за държание.

Всяка една от областите има нужната степен на подготвеност за посрещане на пациенти с Ковид, има нужната осигуреност на медикаменти за лекуване, направени са стъпки за обезпечаване на запаси - спомагателни количества медикаменти.

Страната ни в огромната си част е подготвена да посрещне идната вълна от Ковид, сподели здравният министър, представен от Българска национална телевизия.

Какви ограничавания следват:  

Ако до момента беше позволено събирането на до 20 гости на едно място от 3 или 4 фамилии, след влизането на страната на национално равнище в " оранжевата " зона, то ще бъде лимитирано до 15 души гости от 2

до 3 семейства, или до 10 души от едно домакинство в зависимост от рекомендациите за региона или друга избрана териториална единица. 

Конгреси, семинари, тиймбилдинги и така наречен ще се позволяват, само че при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението, в което се организират, при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници, без да се прецизира на закрито или навън. 

30% потенциал стартират да важат и при спортните надпревари с аудитория. 

Фитнесите също минават на режим с посещаемост до 30 на 100. 

Музеи, галерии и други също са позволени за визити, още веднъж до 30% и отново при строго съблюдаване на отдалеченост, стерилизация и маски. 

Кафенета, заведения за хранене, нощни заведения, питейни заведения, игрални зали и казина остават отворени, само че при следните условия: 

" Обслужване навън и закрито се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала им и носене на защитни маски за лице от личния състав (при личен състав под 10 души, всички от които имат документ за имунизация или преболедуване, маските не са задължителни) И подходяща отдалеченост сред посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при лимитирано работно време в границите сред 6.00 и 23.00 часа. При съблюдаване на горните условия се позволява и използване на 50% от потенциала при 100% имунизиран или преболедувал личен състав ". 

Хотелите и къщите за посетители остават отворени. 

Търговците на дребно трябва да работят при стеснен потенциал (не се прецизира какъв - б.р.). и съблюдаване на главните противоепидемични ограничения. Като при личен състав под 10 души, всички би трябвало да имат документ за имунизация или преболедуване, а маските не са наложителни. 

Работните места остават непроменени - отдалечено при опция и до 50% от наличие на личния състав. 

Ограничения при напредване в страната не се плануват. 

Училищата и детските градини остават отворени. При влизане в равнище 3 обаче школата би трябвало да показват съответен график. 

Паркове, открити площи остават отворени. 

На възрастните над 65 години и на хората с нараснал риск от протичане на коронавирусната зараза се предлага да лимитират контактите си отвън дома, изключително неимунизираните. 

Визитациите в лечебните заведения и визитите на приютите се резервират при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР