БГНЕС Специализираната прокуратура е образувала разследване във връзка с евентуално извършено

...
БГНЕС
Специализираната прокуратура е образувала разследване във връзка с евентуално извършено
Коментари Харесай

Разследват депутат от ГЕРБ за пране на пари

 БГНЕС Специализираната прокуратура е образувала следствие по отношение на вероятно осъществено закононарушение от страна на народен представител с букви Л.И., каза за Българска телеграфна агенция представителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

Досъдебното произвеждане е било формирано по отношение на инспекция, осъществена от КПКОНПИ, постъпила в прокуратурата в средата на юли месец. Наблюдаващият прокурор е решил че има данни за вероятно осъществено закононарушение по член 253 от Наказателен кодекс - пране на пари.

Според " Сега " става дума за депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Депутатът е правил консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромна облага - 1 600 000 $. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които стартират инспекция.

Иванов е депутат от ГЕРБ за шести следващ път. От години той показва непосредственост с водача и досегашен министър председател Бойко Борисов, като даже бе разгласен за негов личен лекар.

Именно като доктор, паралелно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов, напомня " Свободна Европа ". 

През 2018 година Иванов подписва контракт за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно неофициална информация на " Свободна Европа " осъществя облага на обща стойност над 1.6 млн. $.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР