БГНЕС Шефът на пункта и цялата смяна са задържани. Следили ги

...
БГНЕС
Шефът на пункта и цялата смяна са задържани. Следили ги
Коментари Харесай

Арестуваните митничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро

 БГНЕС Шефът на пункта и цялата промяна са арестувани. Следили ги със СРС, а някои от тях показали забележително финансово положение. Само преди два месеца шефове похвалили взаимните им инспекции. Арестуваните митничари и граничари на Калотина са вземали всеобщо подкупи от 10 до 100 евро от водачите, които минават през браздата.

Таксата била определяна на око, а критерият най-често бил какъв брой е безценен автомобилът. Съмнителните също били “облагани " солено и постоянно. Митничарите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които би трябвало да охраняват държавната граница със Сърбия, работили дружно и подмолно.

Митническият пункт е бил безусловно продънен в последните месеци. През него без щателни инспекции и в двете направления минавали леки коли и тирове. Зачестили и случаите, когато сръбските митничари и служители на реда хващат дрога в коли, които идват от България. Заловени у нас опиати също са прекосявали през Калотина, настояват осведомени с следствието. Има данни, че задържаните над 30 души са пускали против възнаграждение и бусове с бежанци към Европа.

Разследването на Специализираната прокуратура, “Вътрешна сигурност " и антикорупционната комисия е подплатено със специфични разследващи средства, научи “24 часа ". Някои от арестуваните показали забележително финансово положение, което не дава отговор на заплатите им. Началникът на митническия пункт е измежду арестуваните по време на интервенцията, както и цялата промяна, която е била на работа в четвъртък вечерта. Арестувани са и доста гранични служители на реда, някои от които не са били на работа по време на интервенцията на службите.

“Става дума за пари, а не за някаква натурална замяна ", сподели основният прокурор Иван Гешев, който отиде на място, с цел да разгласи следващия триумф на прокуратурата и службите за сигурност. По думите му организацията на уличените в корупция униформени е извънредно огромна. Заедно с Гешев на Калотина в четвъртък следобяд дойде основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов

. “Положителното е, че успяхме да опазим всичко в загадка и реализацията е реалност. Разследването продължава. Наблюдаващите прокурори ще преценяват на кого и какви обвинявания да издигнат. След всяка интервенция ставаме все по-добри ", разяснява той.

“Прокуратурата взаимно с изпълнителната власт, Министерство на вътрешните работи, с партньорските служби работим на високи обороти във всевъзможни посоки. Независимо дали става въпрос за министри, висши държавни длъжности, хора, които са извънредно богати, може би и най-богатите в България олигарси, дали става въпрос за битова престъпност, или за битова корупция и корупция по високите етажи на властта ", приключи Гешев.

Заради акцията в региона се образува голямо запушване. Първоначално колите бяха спирани, а след това отклонявани към други пунктове. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи се извини на пътуващите за неудобството.

Преди 2 месеца митническият пункт на Калотина е отбелязал тържествено 100 година от основаването си. По това време към този момент е имало следствие за всеобщата корупция там. На събитието са пристигнали шефът на Агенция “Митници " Георги Костов, както и шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков, доста техти сътрудници на управителни длъжности, както и посланикът в Сърбия. Тогава е декларирано, че взаимната работа на митницата и граничните служители на реда има огромни триумфи в общите инспекции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР