БГНЕС Откраднаха колелото на един посетител, вързано пред заведението. Случвало се

...
БГНЕС
Откраднаха колелото на един посетител, вързано пред заведението. Случвало се
Коментари Харесай

Цигани от България и Румъния тормозят германско градче

 БГНЕС " Откраднаха колелото на един клиент, вързано пред заведението. Случвало се е даже деца да отмъкват парче торта от паница на клиент ", споделя съдържателят на една сладкарница в градчето Хорн-Бад Майнберг в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, написа DW.

Когато в едно толкова малко градче дойдат 350 души от България и Румъния, няма по какъв начин това да остане неусетно.

" Повреждат уредите на детските площадки - и то не децата, а възрастните. Съвместното общуване е невероятно ", оплаква се локална предприемачка.

" Този закон няма за цел да криминализира българите и румънците. Точно противоположното - нашата цел е да ги защитим. "

Германия одобри нов закон против измамите с детски надбавки и незаконните практики при почасовото възнаграждение. Ситуацията в градчето е много напрегната - хората насочат съществени упреци към новопристигналите за това, че изхвърляли боклука си безсистемно, вдигали много звук, занимавали се с проституция.

" Това са неща, за които другояче чета по вестниците, че се случват в градове като Дуисбург и Дортмунд ", споделя локалният кмет Инго Барц, провел разискване в общината, на което пристигнали повече от 300 локални поданици.

Местната администрация се е обърнала за помощ и към министър-председателя на провинцията.  Бедността е в основата на казуса На помощ се надява и кметът на Дуисбург Зьорен Линк - заради многото случаи на злоупотреба със обществени помощи от страна на бедни мигранти от Югоизточна Европа. Кметът акцентира, че на този " незаконен бизнес-модел " би трябвало да бъде комплициран край. Пред " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ) той акцентира, че в тази ситуация става въпрос за незаконни мрежи за трафик на хора.

Престъпниците обезпечават фиктивна минимална претовареност на хора от най-бедните пластове на популацията, с цел да получават обществени заплащания. Голяма част от тези семейства живеят точно от тези помощи, защото възрастните нито са приключили учебно заведение, нито имат специалност, а и съвсем не знаят немски. Само в Дуисбург живеят 20 000 жители на България и Румъния. От отпадането на рестриктивните мерки на трудовия пазар от 2014 година все по-големи групи българи и румънци, подгонени от бедността в техните страни, се насочват към огромните немски градове, показва кметът Линк. Повечето са роми.

" Вестфаленпост " написа, че в 200-хилядния град Хаген, също в Северен Рейн-Вестфалия, са се заселили 1 700 българи и 3 400 румънци. И защото приказваме за хора от ромското малцинство, към тях постоянно се отнасят с предразсъдъци.

Но има и позитивни образци - като Диего Динча, ром от Румъния, който в Хаген е стажант-аптекар, и за който написа локалната преса. Той се е постарал да научи езика, изкарал е няколко курса за преквалификация и винаги самичък си е попълвал документите, когато е кандидатствал за работа. А откакто го вземат на стаж в аптеката, не без горделивост споделя: " Щастлив съм, че мога да оказвам помощ на хората и да давам отговор на техните въпроси ". Но той е изключение и не може да промени отношението към ромите като цяло.

" Казват за нас, че сме били продавали хора ", споделя пред вестникарската група ВАЦ Силвана Гаши, сръбска ромка, изповядваща исляма. Тя е пристигнала в Германия през 1992 година и през днешния ден оказва помощ на новопристигналите в Хаген. Дискриминацията обаче е спънка пред интеграцията, на ромите им е мъчно да намерят честна работа и обикновено жилище, а в учебно заведение децата се оправят единствено с цената на доста огромни старания, споделя тя.

Междувременно градските управляващи в Хаген отделят по 250 000 евро годишно за интеграцията на ромите - за езикови курсове и образование, само че и за съвещания на родния им език и за здравно обслужване. Повечето българи и румънци са добре интегрирани Особено в опазването на здравето те са незаменими, показва ФАЦ. Но една дребна част от живеещите в провинцията (Северен Рейн-Вестфалия) 200 хиляди българи и румънци злоупотребява с това, че имат достъп до трудовия пазар - по към този момент упоменатата скица: новопристигналите попадат в ръцете на трафиканти, които ги настаняват в удобни жилища, за които обаче желаят свръхвисоки наеми. Същевременно те дават на наемателите си фиктивни контракти за минимална трудова претовареност, които им разрешават да източват обществените каси. Но постоянно по-голямата част от помощите, които страната отпуска за тях, се прибират от уредниците на тези схеми, показва изданието. 

Що се отнася до детските надбавки - обществените каси могат към този момент да ги стопират, в случай че подозират измама - да вземем за пример, в случай че се натъкнат на фалшифицирани документи или на фиктивни трудови контракти. Освен това за новопристигналите от други държави-членки на Европейски Съюз се вкарва изискването, че през първите три месеца имат право на детски надбавки единствено в случай че могат да потвърдят, че имат приходи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР