БГНЕС Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете,

...
БГНЕС
Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете,
Коментари Харесай

Дончев за проблема с Африканската чума: Стопани крият прасета в спалните си

 БГНЕС " Няма допустима мярка във връзка с Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други страни, е тотално заличаване на всички свине, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма социална поддръжка и все още не е на дневен ред. "

Това сподели пред публицисти през днешния ден след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с преодоляване на рецесията в бранш свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев уточни, че са срещнали президента с всичко, което е планувано да се случи през идващите дни и седмици и то е срещнало неговата поддръжка. По думите на вицепремиера президентът счита, че дейностите са верни.

" Голямата заплаха тук е, че се всява съмнение във връзка с дейностите, които подхващат българските ветеринарни управляващи. Когато някой обикаля и ви споделя " няма чума ", това е още един тласък хората, стопаните, кметовете на обитаеми места да не ни спомагат ", разяснява Томислав Дончев.

Той уточни и случаи, при които прасета се укриват в спалните от проверяващите. " Особено нощем в 20-километровата зона по горски пътеки и пътища се пробват да ги мигрират в прилежащото село ", сподели Дончев за Дарик.

Вицепремиерът сподели още, че има вяра в българските ветеринарни управляващи и ограниченията, които те подхващат, са съответни. Осигурена е и нужната степен на междуинституционално взаимоотношение, т.е. БАБХ има поддръжката и на Министерство на вътрешните работи, и на МО, и на Министерство на околната среда и водите, и на другите министерства, където е належащо.

Той насочи апел към всички политици, без значение от ранга им, към кметовете на кметства, на общини и общинските съветници - да бъдат съпричастни към ограниченията, които се вземат. Каза и, че има проблем с кметовете на обитаеми места, които не спомагат задоволително и постоянно насочат спорни послания към хората.

" Най-страшно ще бъде, в случай че епидемията на Африканска чума по свинете я съвместим с политическа нелепост ", уточни още Томислав Дончев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР