БГНЕС Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват

...
БГНЕС
Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват
Коментари Харесай

Проф. Нейков: Политици са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка

 БГНЕС " Много огромна част от политическите сили са подготвени да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не схващат от осигурителна система. “ Този коментар направи пред БНР някогашният обществен министър Иван Нейков, ръководител на УС на Балканския институт по труда и обществената политика.

" Бяха подготвени да пипат наред инструментите в осигурителния модел, единствено и единствено да получат признателност от народа. Пенсионната система не е система за признателност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И в случай че това общество е готово в името на 10 депутата да пожертва тази опора, значи не е толкоз цивилизовано “, добави Нейков. 

В разбора си на проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за идната година Иван Нейков посочи, че не е ясна макрорамката на бюджета на Национален осигурителен институт, дават се обособени стъпки, само че каква част от бюджета ще пристигна от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще пораства ли " дупката “ в Национален осигурителен институт – към момента няма отговор.

" Само преди 2 седмици бяха напълно други концепциите, които се предлагаха за 2021-а от позиция на пенсиите от първия дирек на Национален осигурителен институт. Има смяна и то по посока на мненията на специалистите – да се резервира моделът във типа, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се според швейцарското предписание – това е добре. “

" Онова, което тормози експертния свят е, че дейностите, които се  подхващат под егидата ковид, отбрана, грижа – нито една от тези стъпки не трансформира статута на индивида. Тези стъпки няма да извадят никого от положението на беднотия, на недостиг. Каква е задачата тогава?  Ако ще похарчим милиарди, а няма да реализираме цел най-малко част от хората да престанат трайно да бъдат небогати, значи нещо друго се желае с тия пари да се направи. И кой знае за какво през главата стартира да ти минава мисълта – ааа, март месец избори “, уточни Иван Нейков в предаването " Преди всички ".

Абсолютното увеличение на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи метод, с еднакъв растеж, отваря още веднъж ножицата сред високоплатени държавни чиновници и тези, които бяха пепеляшките в обществената сфера, счита Нейков.

Като вярно Иван Нейков преценя увеличението на осигурителния предел на самонаетите лица. " В рамките на оповестената изменена обществена политика под шапката на ковид ние нямаме ограничения, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не взема решение нищо. Не може да се одобри, че хора с по-високи приходи ще стартират да получават 40 лв. детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е цялостна заблуда и съгласно мен никой от ръководещите няма и упования, минимални, в тази посока “, означи още някогашният министър на труда и обществената политика. 

Ако желаеме друга демографска политика трябват други принадлежности, безапелационен е Нейков. " В Полша близо 4 пъти са по-високи детските надбавки като безспорна сума. Само че и Полша споделя – никакъв резултат няма, демографски, във връзка с повишаване на раждаемост, вследствие на въвеждане на този инструмент. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР