БГ платформи се сринаха, но чуждите издържахаОнова, което няколко министри

...
БГ платформи се сринаха, но чуждите издържахаОнова, което няколко министри
Коментари Харесай

Коронавирусът подкара дигиталното образование

БГ платформи се сринаха, само че непознатите устояха

" Онова, което няколко министри не направиха за образованието у нас, го направи коронавирусът ". Този закачлив пост споделяха преподаватели във Facebook.
Имаха поради въвеждането на онлайн образование, за което у нас се приказва от години, само че към този момент се изчерпва със задаване на домашни работи по интернет, и то най-вече в учебни заведения, за които се знае, че всички деца имат нужните устройства.
За малко време обаче въвеждането на класна стая от у дома накара българските учители изцяло да се пренастроят и да трансфорат преподаването по интернет в задача допустима. За жал обаче, на две скорости - съгласно софтуерните знания и благоприятни условия на учителите, както и на децата. А това значи, че след края на епидемията учениците към този момент ще бъдат готови на разнообразни равнища, според от това до каква степен те и преподавателите им владеят технологиите. Някои от тях сега просто диктуват нови уроци по вайбър или дават задания, след което чакат отговорите да им бъдат върнати на имейл, което е надалеч от онлайн образованието.
В момента една част от учениците договарят остарели уроци, с цел да наваксат най-малко упражненията, а други вземат новите познания. Затова и е безусловно неразбираемо върху кой материал ще бъдат изпитите след края на епидемията. Просветният министър загатна, че може тестванията да са единствено върху материала от първия период, който към този момент е взет, само че не е ясно по кое време ще се вземе материалът от втория период. Особено за зрелостниците, това най-вероятно е в никакъв случай, което значи, че няма да се срещнат с Багряна и Далчев, с Димитър Димов и Димитър Талев.
Платформите, посредством които се вкарва онлайн образованието, също устояха по друг метод стрес теста. Чуждестранните като Гугъл classroom, които са привикнали на многочислени визити, се оправиха. Българската shcolo, която поради повишаването на посешенията си над 20 пъти не устоя на напъна, се сриваше през броени минути. В нея са електронните дневници, което разрешава децата да бъдат освен обучавани, само че и оценени, по тази причина и десетки преподаватели избраха нея. Платформата Уча.се, която разгласи в понеделник, че прави безвъзмезден достъпа до 16 000 видео урока, също претърпя срив. Досега в нея се влизаше платено, като обособени учебни заведения заплащаха абонамента на всички свои възпитаници, тъй като там уроците се преподават доста ясно и образно посредством анимации. Достъп до електронните си учебници направиха и няколко издателства - " Просвета ", " КЛЕТ България ", която купи известните " Булвест " и " Анубис ", както и издателство " Домино ", което има учебници единствено по обособени предмети. Повечето от тези платформи също се сринаха през първия ден.
Във връзка с това и доброволци разгласиха справочник на българското учебно заведение в света на цифровото образование. Автор е Стоил Стоилов, който дава препоръки коя платформа да изберем според от задачите си - дали желаеме да даваме указания на учители, да преподаваме или даже да оценяваме. Има и обособени платформи, които са единствено с качени образователни материали, към които преподавателят може да насочва учениците си. Такива са да вземем за пример Кан академи и Уча.се. Кан академи е интернационална платформа за видео уроци, като в последно време част от тях са преведени и на български. Поддържа и опцията за основаване на виртуален клас. " Уча.се " съдържа най-вече просветителни запаси, преразказани с анимации и по различен метод. Неин основател е Дарин Маджаров, който почнал, като желал да направи видео с уроците на сестричката си, а сега има няколко милиона визити.
Според рекомендациите на Стоилов учителите могат да употребяват и някои от най-известните платформи за конферентни диалози, като основават виртуални класни стаи. Една от тях е zoom. Тя е и най-лесната за приложимост - учителят би трябвало да си направи профил и да изпрати линк към учениците. Тази на Майкрософт, която предлага МОН, е доста добре направена, само че може да се окаже комплицирана за начинаещи консуматори. Съветите към преподавателите са да се ориентират към това, което към този момент са употребили или употребяват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР