Безвъзмездната финансова помощ по програмата Възобновяема енергия, енергийна ефективност и

...
Безвъзмездната финансова помощ по програмата Възобновяема енергия, енергийна ефективност и
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова: Изпълнението на проектите за геотермална енергия ще повиши дела на възобновяема енергия в общините


Безвъзмездната финансова помощ по програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ ще обезпечи понижаване на въглеродната активност и повишение на сигурността на доставките посредством по-голям дял на производството на сила от възобновими източници и възстановяване на енергийната успеваемост в постройките и общините. “ Това сподели заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на гала за сключване на контракти за даване на безплатна финансова помощ с шест общини, класирани в процедурата " Използване на геотермалната сила за отопление или за отопление и изстудяване в здания държавна или общинска благосъстоятелност ", оповестяват от отрасловото ведомство. 

Одобрените планове на общините - Велинград, Ямбол, Поморие, Бургас, Столична община и Стрелча - имат 18 месеца за осъществяване на дейностите, като всеки от тях се финансира със сума сред 200 хиляди и 400 хиляди евро. Общата стойност на плановете е близо 1,7 млн. евро, в това число националното съфинасиране.

С предоставената безплатна финансова помощ по програмата, шестте общини ще осъществят ограничения за оползотворяване на капацитета на геотермална сила за отопление и изстудяване на здания – обществена благосъстоятелност. Кандидатстването по тази процедура завърши през м. септември 2021 година и спечелилите финансиране планове са за възобновяване на отоплителните съоръжения на 5 детски градини, ясла и учебно заведение.

Дейностите включват създаване на геотермални съоръжения за отопление и изстудяване, слънчеви колектори за битово горещо водоснабдяване, повсеместен ремонт на отоплителните съоръжения в постройките, замяна на отоплителни уреди, внедряване на система за мониторинг на потреблението на сила.

В резултат на осъществяването на плановете се чака да бъдат създадени 1800 MWh геотермална сила годишно и да бъдат спестени над 2000 т./г. CO2.

Това значи спестени средства за общините и опция за тях да ги насочат към други действия.

Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година и се извършва в партньорство с енергийните органи на Кралство Норвегия и Исландия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР