Безспорно най-изисканият и най-разпространен ордьовър в Испания е тапас. Той

...
Безспорно най-изисканият и най-разпространен ордьовър в Испания е тапас. Той
Коментари Харесай

Изискани ордьоври от испанската кухня

Безспорно най-изисканият и най-разпространен ордьовър в Испания е тапас. Той се подготвя извънредно елементарно и става все по-популярен отвън територията на страната. Освен като ордьовър, тапас може да се сервира и като гарнитура, и като изтънчено ядене.

Все повече стават тематичните заведения, които напълно се специализират в приготвянето на тапас. Елитни заведения за хранене, даже у нас, включват испанското предястие в менюто си.

Наименованието " тапас " произлиза от испанския глагол за затрупвам. Източници настояват, че първите тапас представлявали филии самун или месо, с които феновете на шери в андалусийските таверни покривали чашите си, с цел да не ги полазват плодови мушици. Обикновено месото било шунка или чоризо, т.е. такова, което провокира чувство за жадност.

Поради това доста бармани и ресторантьорите почнали да измислят многообразие от снаксове и ордьоври, които да се сервират към шерито, и по този начин нараснали продажбите си на алкохол. Смята се, че тапас са измислени от испанците, с цел да върви диалогът на масата.

Тапас

 Испански тапас

За 4 порции

Необходими артикули: 3 с.л. зехтин, 1 глава лук кромид остарял, 3 броя картофи, 2 скилидки чесън остарял, 2 броя червени чушки, 6 броя яйца, 1/2 ч.л. червен пипер пикантен, 1 връзка магданоз свеж

Начин на подготвяне: Фурната се загрява авансово – на 180 С с вентилатор или 200 С, според от силата ѝ.

2 с.л. зехтин се загряват в тиган. Лукът и картофите се обелват и нарязват и се пържат на умерена температура към 20 минути - до омекване на картофите. Постепенно се прибавят изчистените от семките и нарязани на ситно чесън и чушки през последните 5 минути на сотирането.

Сместа се трансферира в огромна купа, подправя се на усет и се оставя да изстине. Добавят се яйцата, лютивият червен пипер и магданозът и се оставя още 5 минути да престои.

Във фурната се слага тава с тънки стени, да се затопли за няколко минути. Вади се и се намазнява, след което в нея се изсипва яйчената примес и се запича за 15-20 минути, до момента в който се стегне. Когато е готово се вади, охлажда и нарязва на квадрати. Сервират се с определено испанско вино.

 Гуакамоле

Тортийас с гуакамолеса други прелестни празненство хапки и прелестен ордьовър. Те с извънредно високо ценени от всеки испанец.

Тортийас с гуакамоле

За 8 броя

Необходими артикули: 3 броя зряло авокадо, 2 дребни домата, 1 глава малък лук, нарязан доста на ситно или настърган, 1 скилидка чесън, пресован, 1 алена люта чушка, нарязана на ситно, без семките, 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно, 2 с.л. лимонен сок, 2 пакета по 200 г подготвени тортийас или чипс, сол на вкус

Начин на подготвяне: Авокадото се обелва и намачква с вилица. Доматите се обелват, семките им се махат и се нарязват на ситни кубчета. Авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът се разбъркват добре и се подправят с лимоновия сок и сол на усет. Готовото гуакамоле се сервира поръсено с тортийас или чипс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР