Безспорно европейската солидарност ни даде възможност да се възползваме максимално

...
Безспорно европейската солидарност ни даде възможност да се възползваме максимално
Коментари Харесай

Фандъкова: Европейската солидарност ни даде възможност да решаваме проблемите на нашите общини

„ Безспорно европейската взаимност ни даде опция да се възползваме оптимално в решаването на проблемите на нашите общини и в тяхното развиване, само че, несъмнено, не наготово. Тези средства не ни се дават безплатно – те са плод на доста старания, на огромни и съществени екипи “, сподели кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на Годишната среща на локалните управляващи, проведена от Националното съдружие на общините в Република България, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Тя означи и отговорността на локалните управляващи да обезпечават съфинансиране, „ което значи, че ние би трябвало доста добре да си вършим сметка и да се възползваме от европейската взаимност по този начин, че дружно с нашите благоприятни условия да подобряваме изискванията за нашите жители “, добави тя.

 

Фандъкова уточни, че през 15-те години участие на България е Европейския съюз София номинално е най-големият бенефициент на европейски средства с 4,7 милиарда евро, към които е локалната администрация е добавила 1,7 милиарда лични. Столицата обаче е на 16-о място в страната по привлечено финансиране на глава от популацията.

 

Тя посочи като значими триумфи редуцирането на депонираните боклуци до под 20 %. „ Тези резултати се дължат освен на европейската взаимност във финансово изражение, само че и на европейския опит и опциите, които имахме да работим дружно с европейските институции и националните управляващи “, сподели Фандъкова.

 

В първите две етапи на интегрирания план за преправка на отпадъците са вложени 346 милиона, като трите съоръжения са преработили над 2007 милиона тона боклуци. Сто % от зелените екологични боклуци са превърнати в запас – 76 000 тона компост и 17 000 мегавата електрическа сила. Развитието на този план продължава с разделно събиране на питателните останки от семействата, сподели Фандъкова. От модифицирания разбъркан битов боклук са създадени над 437 000 тона висококачествено гориво. За вторична преправка са отделени и предадени над 204 000 тона рециклируеми материали.

Друг сполучлив план е построяването на метрото в столицата. В строителството на трите линии с сегашна дължина 34 километра са вложени съвсем 1,7 милиарда европейски средства. В момента се построяват още три километра, като след приключването им броят на метростанциите ще стане 36. В началото на 2023 година би трябвало да стартира построяването на още 6 километра линии. Дневно подземния превоз употребяват 350 000 пасажери. На година той икономисва 79 000 тона нездравословни излъчвания, сподели още Фандъкова.

 

Продължава да тече „ най-мащабната рационализация на наземния градски превоз “, съобщи кметът на столицата. По оперативна стратегия „ Околна среда “ са закупени 126 нови рейса, 86 електробуса, 80 тролея и 62 трамвая.

 

Фандъкова показа, че по време на срещите си с кметове на европейски столици главните тематики на диалог са били енергийната сигурност и възходящите цени. По думите ѝ над два пъти е повишен разходът за електрическа енергия на метрото единствено за няколко месеца, от втората половина на предходната година. Газът за автотранспорта пък е поскъпнал тройно.

Положихме старания да заменяме цапащите дизелови рейсове с природен газ и в един миг тази година започнах да се двоумя дали ще би трябвало да връщаме отново старите рейсове, съобщи Фандъкова.

 

„ Засега съумяваме, само че това беше допустимо с помощта на решението и на предходния парламент да поддържа публичния превоз за всички общини. За София поддръжката беше 50 % от нужното, само че въпреки всичко беше глътка въздух. Надяваме се това да продължи и отсега нататък “, добави тя.

Кметът на София изрази вяра, че посредством разговор с страната общината ще успее да се оправи с разноските за учебни заведения, детски градини и лечебни заведения. „ Това е опитът на другите сътрудници от европейските столици. Много постоянно го споделям, тъй като доста постоянно съм упреквана, че единствено се окайвам и желая. Това е опитът. Опитът е взаимност на страната с градовете “, съобщи тя.

 

Според Фандъкова „ всички би трябвало да се погрижим и за градския превоз, и за учебните заведения и детските градини, уличното осветяване, само че и за топлината в домовете, а тя е обвързвана още веднъж с високи цени. За това също е нужен доста сериозен и виновен метод сред локалната и централната власт “, сподели още тя. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР