Безспорно е, че в последните години много от архитектурните паметници

...
Безспорно е, че в последните години много от архитектурните паметници
Коментари Харесай

Шедьовър на арх. Дабко Дабков във Варна тъне в разруха и чезне

Безспорно е, че в последните години доста от архитектурните монументи в центъра на града разцъфнаха, откакто бяха реставрирани и актуализирани. Също толкоз доста обаче към момента тънат в съсипия и евентуално по този начин и няма да заживеят нов живот, а ще бъдат погубени.

Сградата на тогавашната Турска баня на ул. „ Цар Симеон I ” 5 е измежду тези архитектурни благосъстояния, за които в миналото може би ще си спомняме единствено от трудове и фотоси. Произведението на бележития арх. Дабко Дабков стои безусловно като язва в центъра на Варна, оставено на произвола и на разрухата. Огромна част от фасадата към този момент е без мазилка, по покрива има избуяла растителност, дограмата и прозорците са изпочупени, съществени детайли се разрушават. Зданието е оградено от години, с цел да се предпазят минувачите от падащи предмети.

Това не е първият път, в който Moreto.net написа за изоставената постройка и за разрухата й. За страдание шест години по – късно нищо не се е подобрило, а таман противоположното.

Историята на Турската баня

Тя е издигната през 1873 година като тогава неин притежател е бил Шукрю бей. Вдигната е едноетажна дървена сграда с две отделения. Едното е било за мъже, а другото за дами. Сградата траяла да служи за баня и след 1878 година. След повече от 3 десетилетия обаче избухва пожар, който изпепелява изцяло зданието. Тогава проектант Дабко Дабков получава възложение да проектира и управлява строителството на нова баня. Целта е да се резервира ориенталският образ на фасадата. През 1912 година са издигнати три етажа. Сградата е разграничена на три, като централната част е по-висока от останалите две.

И в новото здание има обособени пространства за мъже и за дами. Разполага обаче и с хотелска част, в която през 30-те години на предишния век се настанява " Майчин дом ". В женската баня е обособено голямо помещение с солиден купол с отвори за светлина и въздух. Има построен и мраморен шадраван. Стените пък са покрити с керамични плочи.

След 1944 година постройката става държавна благосъстоятелност, само че продължава да се употребява по предопределение съвсем до края на века.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР