Безсъние (инсомния) е често срещано разстройство на съня, което може

...
Безсъние (инсомния) е често срещано разстройство на съня, което може
Коментари Харесай

Безсъние - защо възниква и лечение

Безсъние ( инсомния ) е постоянно срещано разстройство на съня, което може да аргументи компликации със заспиването или да ви накара да се разсъните прекомерно рано и да не можете да заспите още веднъж. В резултат ще се чувствате изтощени, когато се разсъните. Безсънието може да подкопае освен вашата сила и въодушевление, само че и вашето здраве, продуктивност и качество на живот.

Хората се нуждаят от друго количество сън, само че за множеството възрастни са нужни от седем до осем часа на нощ. В даден миг доста хора изпитват краткотрайни разстройства в съня, което продължава дни или седмици. Обикновено е резултат от стрес или травматично събитие. Но някои хора имат непрекъснато бодърствуване, което продължава месец или повече.

Не е нужно да търпите безсънни нощи. Простите промени в ежедневните ви привички постоянно могат да ви оказват помощ. В тази публикация ще представим аргументите за безсънието и лекуването на това положение.
Симптоми на безсъние
Симптомите на бодърствуване могат да включват:
Трудност при заспиване Събуждане през нощта Събуждане прекомерно рано Не се чувствате добре отпочинал след нощен сън Дневна отмалялост или сънливост Раздразнителност, меланхолия или тревожност Трудности при превръщане на внимание, фокусиране върху задания или запомняне.
Ако безсънието ви затруднява да функционирате денем, посетете вашия доктор, с цел да идентифицирате повода за казуса ви със съня и да разберете по какъв начин се лекува бодърствуване.
Причини за безсъние
Хроничното бодърствуване (хронична инсомния) нормално е резултат от стрес, житейски събития или привички, които нарушават съня. Лечението на главната причина може да позволи казуса, само че от време на време той може да продължи с години.
Стрес. Притесненията за работа, учебно заведение, здраве, финанси или семейство могат да поддържат мозъка ви деен през нощта, което затруднява съня. Стресови житейски събития или контузия – като гибел или заболяване на обичан човек, бракоразвод или загуба на работа – също могат да доведат до бодърствуване. Пътуване или работен график. Вашият вътрешен часовник направлява такива неща като цикъла ви сън-будност, метаболизма и телесната температура. Не постоянно е допустимо вътрешния часовник да се приспособява към измененията. Лоши привички за сън. Лошите привички за сън включват неточен график за лягане, дрямки, стимулиращи действия преди лягане, неуместна среда за сън и потребление на леглото за работа, хранене или гледане на телевизия. Компютри, тв приемници, видео игри, смарт телефони или други екрани тъкмо преди лягане могат да попречат на цикъла ви на сън. Хранене прекалено много късно вечер. Лека закуска преди лягане е добре, само че несъразмерното ястие може да ви накара да се почувствате физически неловко, до момента в който лежите. Възможно е да се появят киселини, което може да ви държи будни. Хроничното бодърствуване може също да бъде обвързвано с медицински положения или използването на избрани медикаменти. Лечението на болестта може да помогне за възстановяване на съня, само че безсънието може да продължи и след възстановяване на здравното положение. Психични проблеми за безсънието. Тревожните разстройства, като посттравматично стресово разстройство, могат да нарушат съня ви. Твърде ранното пробуждане може да е симптом на меланхолия. Безсънието постоянно се среща и при други психологични разстройства.  Медикаменти. Много медикаменти, отпускани с рецепта, могат да попречат на съня, като някои антидепресанти и медикаменти за астма или кръвно налягане. Много медикаменти без рецепта – като някои болкоуспокояващи, медикаменти за алергия и простуда и артикули за намаляване – съдържат кофеин и други стимуланти, които могат да нарушат съня.   Медицинско положение. Примери за положения, свързани с бодърствуване, включват хронична болежка, рак, диабет, сърдечни болести, астма, рефлуксна болест, свръхактивна щитовидна жлеза, болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер.   Нарушения, свързани със съня. Сънната апнея ви кара да спирате да дишате от време на време през цялата нощ, прекъсвайки съня си. Синдромът на неспокойните крайници предизвиква неприятни чувства в краката и съвсем непреодолимо предпочитание да ги движите, което може да ви попречи да заспите.   Кофеин, никотин и алкохол. Кафе, чай, кола и други питиета с кофеин са стимуланти. Пиенето им в късния следобяд или вечер може да ви попречи да заспите през нощта. Никотинът в тютюневите произведения е различен стимулант, който може да попречи на съня. Алкохолът може да ви помогне да заспите, само че предотвратява по-дълбоките стадии на съня и постоянно предизвиква пробуждане измежду нощ. Старческо безсъние
Безсънието става все по-често с възрастта. При старческо бодърствуване, може да изпитате:
Промени в съня. Сънят постоянно става по-малко спокоен с придвижване на възрастта, тъй че е по-вероятно шумът или други промени във вашата среда да ви разсънят. С възрастта вътрешният ви часовник постоянно напредва, тъй че се уморявате по-рано вечер и се събуждате по-рано заран. Но по-възрастните хора като цяло към момента се нуждаят от същото количество сън като младежите. Промени в активността. Може да сте по-малко физически или обществено дейни. Липсата на интензивност може да попречи на положителния нощен сън. Освен това, колкото сте по-малко дейни, толкоз по-вероятно е да подремвате всекидневно, което може да попречи на съня през нощта. Промени в здравето. Хроничната болежка от положения като артрит или проблеми с гърба, както и меланхолия или тревога могат да попречат на съня. Проблеми, които усилват потребността от уриниране през нощта – като проблеми с простатата или пикочния мехур – могат да нарушат съня. Сънната апнея и синдромът на неспокойните крайници стават все по-чести с възрастта. Лекарства. Възрастните хора нормално употребяват повече медикаменти, в сравнение с по-младите хора, което усилва вероятността от бодърствуване, обвързвано с медикаменти.
Проблемите със съня могат да бъдат проблем и за деца и младежи. Въпреки това, някои деца и младежи просто имат проблеми със заспиването или се опълчват на постоянното лягане, тъй като вътрешните им часовници са по-забавени. Те желаят да си лягат по-късно и да спят по-късно заран.
Рискови фактори
Почти всеки има понякога безсънна нощ. Но рискът от бодърствуване е по-голям, в случай че:
При дамите. Хормоналните промени по време на менструалния цикъл и по време на менопаузата могат да играят роля. По време на менопаузата нощното изпотяване и горещите талази постоянно нарушават съня. Безсънието също е постоянно срещано при бременност. Вие сте над 60 години. Поради измененията в моделите на съня и здравето, безсънието се усилва с възрастта. Имате разстройство на психологичното здраве или физическо здравословно положение. Много проблеми, които въздействат на вашето психическо или физическо здраве, могат да нарушат съня. Вие сте подложен на огромен стрес. Стресовите моменти и събития могат да причинят краткотрайно бодърствуване. А огромният или нескончаем стрес може да докара до непрекъснато бодърствуване. Нямате постоянен график. Например промените по време на работа или пътешестване може да наруши цикъла ви сън-будност. Усложнения от безсъние
Сънят е толкоз значим за вашето здраве, колкото здравословната диета и постоянната физическа интензивност. Каквато и да е повода за загубата на сън, безсънието може да ви засегне както душевен, по този начин и физически. Хората с бодърствуване оповестяват за по-ниско качество на живот спрямо хората, които спят добре.

Усложненията от безсънието могат да включват:
По-ниско показване на работа или в учебно заведение. Забавено време за реакция по време на шофиране и по-висок риск от злополуки. Разстройства на психологичното здраве, като меланхолия и обезпокоително разстройство. Повишен риск и тежест на дълготрайни болести или положения, като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания  Безсънието предизвиква депресия Лечение на безсъние
Имате редица благоприятни условия за лекуване на бодърствуване, в това число медикаменти и хранителни добавки, както и естествени средства. Лечението на бодърствуване и другите разстройства на съня се реализира в профилирани клиники за лекуване на бодърствуване.

Добрите привички за сън могат да оказват помощ за попречване на безсънието и да насърчат здравия сън:
Поддържайте времето си за лягане и пробуждане поредно всеки ден, в това число през уикендите. Бъдете дейни — постоянната интензивност спомага за добър нощен сън. Проверете вашите медикаменти, с цел да видите дали те могат да допринесат за бодърствуване. Избягвайте или ограничавайте дрямките. Избягвайте или ограничавайте кофеина и алкохола и не използвайте никотин. Избягвайте огромни ястия и питиета преди лягане. Направете спалнята си комфортна за сън и я използвайте единствено за секс или сън. Създайте релаксиращ обред преди лягане, като да вземем за пример топла вана, четене или слушане на тиха музика.
Мнозина употребяват домакински лек за бодърствуване. Едно от естествените средства за тази цел е изразходване на чесън при бодърствуване. Установено е, че ароматът на алицин, съдържащ се в него, има успокоителен резултат. Поставянето на няколко скилидки чесън под възглавницата по време на сън също оказва помощ в тази посока.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167

https://www.healthline.com/health/insomnia
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР