Безработицата в ЕС през април се е повишила до ниво

...
Безработицата в ЕС през април се е повишила до ниво
Коментари Харесай

Растящата младежка безработица в ЕС може да подхрани популизма и евроскептицизма

Безработицата в Европейски Съюз през април се е повишила до равнище от 6,6% по отношение на 6,4% през месец март, отразявайки загубата на работни места в разгара на пандемията на Стария континент, сочат данни на Евростат, представени от Блумбърг.

За същия интервал безработицата в Еврозоната е повишена до 7,3% по отношение на ревизираната стойност от 7,1% през месец май.

В България безработицата е скочила до 6,2% през април от 4,5% през март.

Според Андрю Кънингам, който е старши икономист в Capital Economics, данните не са толкоз неприятни, колкото чакаха анализаторите (някои предвидиха растеж до 8%), само че нивото на безработицата най-вероятно ще продължи да пораства през идните месец.

„ Гледайки към бъдещето, безработицата евентуално ще се увеличи през идващите месеци, откакто приключат схемите за субсидиране на работните места и доста компании банкрутират. Засега се надяваме, че нашата прогноза за ниво на безработица от 12% в края на годината ще се окаже прекомерно песимистична “, споделя Кънингам.

Данните Евростат за април демонстрират, че загубата на работни места е засегнала най-тежко младежите. Младежката безработица в Европейски Съюз (хората под 25 г.) е достигнала 15,4% през април по отношение на 14,6% през март, до момента в който индикаторът в Еврозоната се е повил до 15,8% през април от 15,1% месец по-рано.

Резултати са изключително притеснителни в няколко европейски страни като Испания, Франция и Италия, където младежката безработицата е скочила надлежно до 33,2%, 21,8% и 20,3%. Евростат не разполага с данните за Гърция за март и парил, само че страната най-вероятно е водач по младежка безработица в Европа, защото през февруари там е било регистрирано равнище от 35,6%. Дори Швеция, която предприе строги карантинни ограничения, младежката безработица е достигнала 24,4% през април. В България равнището и е скочило от 13,3% през март до 20,8% през април

Кънингам съобщи пред Си Ен Би Си, че младежите не са могли да се възползват в цялостна степен от схемите за опазване на работните места по време на пандемията, защото те по-често заемат краткотрайни длъжности или работят на ненапълно работно време.

Определяйки равнищата в Испания, Франция и Италия като „ в действителност шокиращи “, Кънингам предизвести, че тези резултати може да провокират неодобрение от статуквото измежду по-младото население и да доведат до растеж на поддръжката за популистки и евроскептични политически партии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР