Безпрецедентната атака, извършена от Иран срещу Израел, заради която днес

...
Безпрецедентната атака, извършена от Иран срещу Израел, заради която днес
Коментари Харесай

Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след атаката на Иран срещу Израел

Безпрецедентната офанзива, осъществена от Иран против Израел, поради която през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на незабавно съвещание и поради която и членовете на Г-7 имат диалози, провокира остри неоправдателни реакции и апели за въздържаност в целия свят, обобщават международните организации.

Съединени американски щати засвидетелстваха непоколебимата си поддръжка за Израел. „ Нашият ангажимент в поддръжка на сигурността на Израел против заканите на Иран и неговите районни проксита е непоклатима “, написа президентът Джо Байдън в „ Екс “ и разгласява фотография от незабавно съвещание в Белия дом, на което той е с екипа си по националната сигурност. След това съвещание президентът на Съединени американски щати осъди иранските офанзиви против Израел по най-категоричен метод, наричайки ги " безсрамни " и удостовери непоколебимата си поддръжка за Израел. В изказването си той съобщи, че американските сили са помогнали за свалянето на съвсем всички ирански ракети. Малко по-късно представител на Белия дом настоя, че Съединени американски щати не желаят нито ескалация, нито продължителна война с Иран. " Много ясно декларирахме на всички страни, в това число и на Иран, какво бихме създали (...) и какъв брой съществено бихме приели всяка евентуална опасност за нашия личен състав " в Близкия изток, сподели Джон Кърби, съобщи Франс прес. Но Ройтерс оповестява, че две американски медии – Си Ен Ен и „ Уолстрийт джърнъл “, осведомят, че Байдън е споделил на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че Съединени американски щати няма да вземат участие в каквато и да било израелска контраатака против Иран. А някогашният държавен глава на Съединени американски щати и сегашен кандидат-президент от Републиканската партия Доналд Тръмп по време на протест в Пенсилвания съобщи: „ Те (израелците – бел. ред.) са атакувани. Това е тъй като демонстрираме огромна уязвимост. Това нямаше да се случи, в случай че аз бях на власт “, съобщи Тръмп, визирайки както офанзивите, по този начин и демонстрираната, съгласно него от Съединени американски щати „ огромна уязвимост “, съобщи Ройтерс.

НАТО и Организация на обединените нации приканиха за въздържаност. В допълнение на апела си НАТО осъди ескалацията от страна на Иран и добави, че е от значително значение спорът в Близкия изток да не стане неконтролируем. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, осъждайки офанзивата от страна на Иран, прикани всички страни да проявят допустимо най-голяма въздържаност, с цел да избегнат всякакво деяние, което би могло да докара до огромни военни борби на няколко фронта в Близкия изток, съобщи Франс прес.

В Близкия изток безпокойството на Катар, зает от седмици в договарянията сред Израел и „ Хамас “, беше осезаемо в апела му към интернационалната общественост да вземе незабавни ограничения, с цел да понижи напрежението. А Египет прикани за оптималната въздържаност, предупреждавайки за рисковете от вероятно районно разгръщане на спора. Саудитска Арабия посредством външното си министерство прикани също за оптималната въздържаност на всички заинтригувани страни, с цел да се избегне заплахата от война за района и неговите поданици. Президентът на Ирак моли за понижаване на напрежението в Близкия изток, наблягайки също потребността от " прекъсване на експанзията против линията Газа и намиране на решение на палестинския въпрос ". Сирия, която е съдружник на Иран, съобщи, че Иран е упражнил правото си на самоотбрана, отговаряйки на въздушния удар по иранското консулство в Дамаск. Според Сирия Иран е „ дал подобаващ отговор на ционисткото образувание, което е пренебрегнало интернационалните конвенции “.

Русия и Китай приканиха за успокоение. „ Китай показва дълбоката си угриженост по отношение на актуалната ескалация и приканва засегнатите страни да проявят успокоение и въздържаност, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението “, съобщи китайското външно министерство. А съветското външно министерство прикани всички наранени страни да проявят въздържаност и съобщи, че разчита на страните в района да намерят решение на съществуващите проблеми, благодарение на политически и дипломатически средства.

Реакция имаше и от Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски прикани за съдбоносен и обединен световен отговор на терора на Иран и Русия и осъди нападението, осъществено от Техеран. „ В Украйна познаваме доста добре ужаса на сходни офанзиви от страна на Русия, която употребява същите безпилотни апарати „ Шахед " и съветски ракети, и същата тактичност на масирани въздушни удари “, съобщи Зеленски, визирайки създадените в Иран дронове, употребявани от Русия против Украйна.

От страните от Западна Европа пристигна единомислещо наказание на иранската офанзива и потвърждение на поддръжка за Израел. Президентът на Франция Еманюел Макрон „ осъди по допустимо най-категоричен метод невижданата офанзива, подхваната от Иран против Израел, която заплашва да дестабилизира района “. Той също по този начин изрази своята взаимност с израелския народ и привързаността на Франция към сигурността на Израел. „ Иран е довел Близкия изток „ до ръба на пропастта, заплашвайки да потопи целия район в безпорядък “, съобщи немската външна министърка Аналена Бербок. А канцлерът Олаф Шолц, който е на посещаване в Китай, сподели, че „ можем единствено да призоваваме всички, и по-специално Иран, да не не престават да вървят по този път “. Той осъди сериозната ескалация и изрази солидарността си с Израел. Италианският министър председател Джорджа Мелони, чиято страна е ротационен ръководител на Г-7 през днешния ден, осъди нападението и изрази дълбокото си безпокойствие от възможна по-нататъшната дестабилизация в района. Испанският министър председател Педро Санчес прикани непременно да се избегне районната ескалация и осъди иранската офанзива, осъществена, както той сподели, по време на " една дълга ужасяваща нощ ". Британският министър-председател Риши Сунак осъди по допустимо най-категоричен метод " рисковата офанзива " на иранския режим против Израел, като увери, че Обединеното кралство ще продължи да пази сигурността на Израел, обявявайки изпращането на спомагателни изтребители в Близкия изток. " Това, от което се нуждаем в този момент, е да се възцари спокойствието ", сподели той. Белгия назова Иран " спонсор на тероризма ", Нидерландия приветства обстоятелството, че Израел е съумял дейно да отблъсне офанзивите на Иран, а Норвегия осъди " противозаконната и рискова офанзива " от страна на Иран против Израел.

Страните от източната част на Европейски Съюз показаха също мощна поддръжка за Израел. Полша посредством своя външен министър Радослав Шикорски съобщи: " Браво на Израел, че отблъсна масираната иранска въздушна офанзива, координирана от няколко направления. Противоракетните качества на Израел би трябвало да бъдат укрепени и сходни защитни средства да бъдат изпратени в Украйна ". " Ние сме изцяло солидарни с израелския народ в този сложен миг ", на собствен ред сподели румънският президент Клаус Йоханис. А чешкият външен министър Ян Липавски съобщи, че Израел има право на самоотбрана.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрично осъди „ грубото и безпричинно нахлуване на Иран “, като в същото време приканва всички страни да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възобновяване на стабилността в района. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който свика изключителна видеоконференция на външните министри на Европейски Съюз за вторник, съобщи, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред който е осъдил най-категорично на иранските удари и е призовал Иран да се въздържа от по-нататъшна ескалация.

Турция приканва за преустановяване на ескалацията, като тези послания бяха изпратени от Анкара както до ирански публични представители, по този начин и до западни страни, които имат въздействие върху Израел, се споделя в изказване на турското външно министерство. " Израелското нахлуване против иранската дипломатическа задача в Дамаск, което беше в прорез с интернационалното право, удостовери нашите опасения. Иранският отговор сподели за следващ път, че събитията могат бързо да се трансфорат в районна война “, предизвести Анкара.

Папа Франциск също разяснява събитията от миналата нощ. Той предизвести, че " спиралата на насилието рискува да въвлече Близкия изток в още по-голям спор “. „ Никой не би трябвало да заплашва съществуването на другите. От друга страна, всички страни би трябвало да застанат на страната на мира и да оказват помощ на израелците и палестинците да живеят в две страни, една до друга и в сигурност. Това е тяхно право “, сподели папата.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР