Безпрецедентен ръст на инцидентите с пешеходци в първите дни на

...
Безпрецедентен ръст на инцидентите с пешеходци в първите дни на
Коментари Харесай

Ръст на инцидентите с пешеходци в първите дни на годината, отчитат от Пътна полиция

Безпрецедентен растеж на случаите с пешеходци в първите дни на годината. По данни на " Пътна полиция ", единствено от началото на януари 10 пешеходци са изгубили живота си. Голяма част от тях са нарушавали разпоредбите за придвижване. Според анализите на полицията, всекидневно починалите при произшествия водачи са повече от пешеходците. Не и този път.

Нарушенията са от погрешно секване до неуместното придвижване по средата на пътното платно отвън обитаемо място. Голяма част от потърпевшите или починали пешеходци на процедура са били невидими за водачите - движили са се в тъмните часове, облечени с черни облекла по неосветени сектори. Те са най-вече на възраст над 65 години.



От полицията молят за деликатно държание на пътя, съобразено с разпоредбите и ситуацията. Иначе от началото на година са регистрирани повече произшествия с повече ранени. От Министерство на вътрешните работи регистрират все по-голям брой глобени, само че на процедура обществените мрежи изобилстват от смущаващи фрагменти от видеорегистратори, които демонстрират действителна фотография на държанието на водачите по българските пътища.

В обедните часове на снежната събота наш екип застана на няколко метра от пешеходна пътека в София. Само за 10 минути близо 10 души нарушиха разпоредбите без да се респектират от полицейски автомобил наоколо.

" Опитват се да се шмугват сред колите, по-страшното - изтичват примерно от едната страна, където е разрешено да се паркират коли или по-лошото, където не е, всред тях просто изтичват внезапно на платното за придвижване надлежно е доста мъчно да се реагира ", сподели Виктор Георгиев - създател на " Аз на пътя - научи ме да карам ".



И по този начин резултатите се отразяват в черната статистика - за по-малко от три седмици 10 пешеходци са изгубили живота си.

" В повече от половината в тази ситуация са в условия пешеходецът да не се е движил вярно, да не е спазвал разпоредбите за вярно придвижване. Имам поради придвижване по средата на платното за придвижване, в съответния случай на пътното платно, изключително тези, които са отвън обитаемоте места ", сподели Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП.

През предходната година над 500 души са починали при произшествия у нас. Ако всички те живееха в едно обитаемо място, то град почти с размерите на Маджарово щеше да бъде обезлюден.

" Извън обитаемоте места настъпват доста по-малко катастрофи, само че в пъти повече са починалите или от всички 524-ма починали, 380 са починали при катастрофи, които са настъпили отвън обитаемоте места. Най-често на територията на страната водачите нарушават скоростните режим ", сподели още Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП.



фотоси: БТА/Архив

А когато педалът е натиснат, се задейства тест за оцеляване за всички участници в придвижването. Цели пътни сектори са известни измежду водачите като ускорители на обикновени частици, а същински урок по доктрина на хаоса по улиците се излива в обществените мрежи под формата на видеа с дръзки нарушавания. Виктор Георгиев е създател на самодейността " Аз на пътя - научи ме да карам ". Помага гратис на водачи да подобрят уменията си. И вижда:

" Едни от най-честите неща, които виждаме това е засичането. Т. е. хората излизат от улици без преимущество пред други коли или пред колата, в която се возя, хора не знаят какво да вършат в кръговото. виждаме хора, които се движат доста бързо. Примерно ние караме в ограничаването, те минават около нас все едно сме спрели. Много мощно безнаказани и по тази причина си разрешават от ден на ден и повече нарушавания да вършат. Ако на всеки човек две от три нарушавания са му осъдени, четвъртото няма да посмее да го направи. "

Само, че към момента доста хора самоуверено нарушават разпоредбите. Резултатът в данни наподобява по този начин - повече произшествия, повече ранени и единствено седем по-малко убити на пътя съгласно неокончателните данни за предходната година. Най-често случаите настъпват в пиковите часове в дните понеделник, петък, събота, а първият почивен ден води отрицателната ранглиста за най-вече починали на пътя, която ще продължи да набъбва, в случай че се прегазват разпоредбите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР