Безплатно руско зърно, включително доставката. Това обеща на африканските лидери

...
Безплатно руско зърно, включително доставката. Това обеща на африканските лидери
Коментари Харесай

Путин обеща безплатно зърно на Африка

Безплатно съветско зърно, в това число доставката. Това даде обещание на африканските водачи в Санкт Петербург президентът Владимир Путин. Той е хазаин на двудневен конгрес Русия-Африка, на който Кремъл по всички способи се пробва да откри нови пазари за своята продукция.

Путин съобщи, че в идващите 3 до 4 месеца общо 6 африкански страни могат да се облагодетелстват от съветското зърно. Това са Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея.

 
За по-нататъшното разширение на целия набор от търговско-икономически връзки е значимо да се премине по-енергично към търговски транзакции в национални валути, в това число в рубла, при финансовите разплащания. В тази връзка сме подготвени да работим с африканските страни за развиване на финансовата им инфраструктура, за свързване на банковите институции към основаната в Русия система за предаване на финансови известия, която разрешава да се правят трансгранични заплащания без значение от някои съществуващи сега и ограничаващи ги западни системи.
Владимир Путин, президент на Русия

Председателят на Африканския съюз и президент на Коморските острови Азали Асумани от своя страна прикани за " спокойно взаимно битие " сред Русия и Украйна, като съобщи, че това ще избави живота на хората, които зависят от износа на храни.

 
Трябва да се реализира съглашение за доставките на зърно, с цел да се опитаме да спасим хиляди хора, които са подвластни от този импорт. Икономическата продоволствена сигурност на Африка ще бъде изложена на максимален риск, още повече че континентът към този момент е мощно обиден от шоковете в цените на храните, породени от спирането на доставките им. Ето за какво призоваваме заинтригуваните страни да намерят общ език, с цел да се разреши обновяване на заетостта, да се обезпечи зърно от Украйна и Русия за нашия континент.
Азали Асумани, ръководител на Африканския съюз

Значително по-малък е броят на присъстващите африкански водачи тази година спрямо първото издание на форума през 2019 година Кремъл изяснява намалелия интерес със Западната агитация. Путин добави, че над 70 % от украинското зърно, изнесено с помощта на към този момент прекратената договорка, е отишло в страни с висок стандарт, в това число в Европейския съюз, а най-бедните страни като Судан са били изтъквам - " прецакани " и са получили по-малко от 3% от доставките.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР