Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще

...
Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще
Коментари Харесай

По повод Световния ден без тютюнев дим в Плевен ще се проведат безплатни изследвания на пушачи

Безплатни проучвания на дишането при пушачи и някогашни пушачи ще се проведат в Плевен през месец май. Те са част от Националната акция „ За живот без тютюнев пушек “ на Института за здравно обучение и Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, отдадена на Световния ден без тютюнев пушек – 31 май. Това заяви ръководителят на асоциацията доктор София Ангелова.

Тютюнопушенето е една от най-важните аргументи за белодробни болести, а в доста страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдалчество и преждевременна гибел. Това е единствената причина за утежняване на здравето, която е изцяло предотвратима.

През целия месец май в четири града в страната – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се организират съвещания и проучване на дишането (спирометрия) при пушачи и някогашни пушачи при специалисти-пулмолози. Партньори на акцията в Плевен са доктор Габриела Илиянова и доктор Иван Тихомиров, специалисти-пулмолози от Кабинет по белодробно здраве към МБАЛ „ Св. Панталеймон “ – Плевен.

Спирометрията е неинвазивно проучване, което дава информация за функционалния потенциал на белите дробове, процесите на поемане и издишване, количеството въздух, което минава през белия дроб по време на естествения дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се дефинират функционални нарушавания в белите дробове при съществуване на белодробни заболявания. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото проучване лишава към 10 мин.

За прегледите има наложително записване единствено онлайн посредством уеб страницата на Института за здравно обучение www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). За облекчение на работещите, има и телефон за информация - 070010126 (на цената на градски диалог, съгласно тарифния проект за мобилни мрежи), който е деен след 17 ч. в делнични дни и сред 10 и 16 ч. в почивни и празнични дни, до края на м. май.

За прегледите сезаписват пълнолетнипациентис нараснал риск от развиване на белодробни заболявания,без сложена диагноза и отговарящи на избрани от медицинските експерти условия.Направление от персонален доктор не е належащо. Ако към този момент имате сложена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в акцията.

Тютюнопушенето е една от най-важните аргументи за белодробни болести, а в доста страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдалчество и преждевременна гибел. Това е единствената причина за утежняване на здравето, която е изцяло предотвратима. Затова фокусът на акцията са пушачите и някогашните пушачи, защото те са най-застрашени от развиване на белодробни болести. По данни на НЗОК единствено за 2023 година в Плевен са извършени близо 4400 първоначални прегледа при персонален доктор и експерт във връзка белодробни недоволства. Две трети от прегледите са осъществени на хора над 60 година

Кампанията „ За живот без тютюнев пушек “ се организира от 2018 година, само че бе краткотрайно прекратена поради епидемията от COVID-19. През 2018 и 2019 година бяха прегледани близо 1000 пушачи в страната, като при 30% от тях бяха открити белодробни болести.

Д-р София Ангелова – София

Д-р Елина Смилкова – Благоевград

Д-р Мирослава Тодорова – Пловдив

Д-р Габриела Илиянова и доктор Иван Тихомиров – Плевен

По данни на Национален статистически институт в България белодробните заболявания са преди всичко по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като заболяването на пушачите) към този момент е на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР