Безброй експертизи за доказали, че стената на яз. Бели Искър

...
Безброй експертизи за доказали, че стената на яз. Бели Искър
Коментари Харесай

Хидроинженер: Безброй експертизи са доказали, че стената на яз. Бели Искър се нуждае от ремонт

Безброй експертизи за потвърдили, че стената на бент. " Бели Искър " се нуждае от ремонт. Това сподели пред bTV проф. Димитър Кисляков, хидроинженер, учител в УАСГ.

Повече от 700 язовири у нас са класифицирани от " висока степен на евентуална заплаха ". Рисковете при възможна повреда при тях са за хората, инфраструктурата и постройките в региона.

Водоемът край село Бели Искър е открит преди към 80 години.

" През 2015 се разглеждаше абстрактен план, 2018 година трябваше да има техническо задание за работен план, собствеността се обяснява, административни някакви процедури текат и там нищо не се случва. (...) До кота преливкник не се цялостни - тъй като в случай че се употребяват последните 3 м по височина до тази кота, той няма да може да издържи земетресение оразмерително по сегашните условия. Когато е строен не са взети поради сеизмични интензивности. За да е по най-модерните условия, би трябвало да е по-ниска кота, преди да се ремонтира ", сподели проф. Кисляков.

Той изясни още, че това не значи нова стена: " Някои планови разновидности предвиждаха да бъде надстроена стената, просто безчет експертизи са потвърдили, че тази стена има потребност от ремонт. "

Председателят на ДАМНТ Петър Горновски пък изясни, че евентуално рисковите язовири след края на инспекциите може и да станат двойно повече.

Но това не значи, че са " цъкащи бомби ", когато се поддържат и са изрядни. Той призна, че още съществува казусът, че общините не могат да поддържат финансово и оперативни водоемите.

В момента 336 са трансферирани от 2800, добави той.

До момента инспекциите в Северна България са класифицирали 734 язовира във висока степен на евентуална заплаха, като това са огромни водоеми, 675 са в ниска степен на евентуална заплаха и 244 - забележителна степен на заплаха, което значи, че се понижава административната тежест на притежателя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР