Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи

...
Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи
Коментари Харесай

Главсекът на МВР: Не може при приян или дрогиран шофьор - споразумение с прокуратурата

Без законодателни промени Министерство на вътрешните работи не може независимо да се оправи с безумието по пътищата. Трябва и комплекс от ограничения за възстановяване на подготовката на водачите и на положението на инфраструктурата.

Това сподели в Стралджа основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, представен от Българска телеграфна агенция. Той участва на поклонението на починалия служител на реда Генади Троев, който беше блъснат по време на работа от пийнал водач.

„ Най-важното е законова мярка, която да не позволява на водачи, отказали проба за алкохол и опиати, да им се размине. Такива открити водачи би трябвало да имат ефикасни присъди. Ако би трябвало да се подхващат и конфискации на колите им - прикани главсекът. - Тези ограничения са готови като законова смяна дружно с Министерството на правораздаването. Очакваме идващото Народно заседание да се произнесе по тях “, сподели още Тодоров.

Той прикани и за законови промени, непозволяващи съглашения, условни присъди, санкции и пробации за водачи, използвали алкохол и опиати и провокирали тежки катастрофи със починали (общо споразумениута у нас са над 50 % от неоправдателните присъди, които регистрира прокуратурата, б.р.). Трябва да има единствено ефикасни присъди, счита основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

(Както Клуб Z неведнъж писа, от средата на 2020 година - след злополуката с Милен Цветков, основният прокурор Иван Гешев показа оферти за драконовско завишаване единствено на присъдите в Наказателен кодекс - до това да има даже пожизнен затвор, б.р.).

По думите на Петър Тодоров без впрягане на напъните на всички виновни институции „ войната по пътищата “ не може да бъде спряна. В страната има 60 – 70 сериозни пътни сектора с неприятна инфраструктура и непрекъснати катастрофи. Там също са нужни незабавни ограничения, уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

„ В незабавен порядък ускоряваме наличието, закупуваме още механически средства, само че тази битка е комплекс от ограничения. Министерство на вътрешните работи и полицията не могат сами да се оправят с това безумство - насажданото възприятие за безотговорност от години, несъбираемостта на санкциите “, сподели още той.

По думите му, би трябвало да спре и непрекъснатото редуциране на полицейски състав, защото дефицитът на фрагменти е сериозен.

„ От 2009 година насам са съкратени над 14 хиляди души от персоналния състав – от 63 хиляди сега е към 46 хиляди. Полицаи не доближават, както в дребните обитаеми места, по този начин и в огромните градове. Безумие е да има по два - три патрула в регион със 100 хиляди души население “, сподели още Тодоров.

Колегите на загиналия полицай го изпратиха в последния му път с включени светлини и сирени на патрулните коли през днешния ден.

Генади Троев е работил от пет години в системата на Министерство на вътрешните работи. Трябвало е след няколко месеца да навърши 31 години. Днес в родния му град Стралджа и в цялата община е обявен ден на печал.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР